Дихаєш? Плати податок!

Експерти припускають, що найближчим часом українцям доведеться платити за світло, незалежно від того, чи користуються вони електрикою, повідомляє «Обозреватель».

За словами експерта з питань енергетики Валентина Землянського, рано чи пізно буде прийнятий закон про ринок електроенергії в Україні, в якому передбачать таку штуку, як і з газом: абонентську плату за під’єднання до мережі. Абонплата залежатиме від обсягу потужності, яка заведена на ваше помешкання. До того ж, як зауважує Землянський, усі споживачі платитимуть за єдиною ціною. Мають бути прибрані усі соціальні норми і всі мають платити однаково. Експерт припускає, що дійшовши до ринкових, тариф більше не зростатиме.

І ось тут можна знайти місце для багатьох «але».

1.Споживач платить за під’єднання на момент самого під’єднання. Тобто один раз він уже заплатив те, що з нього вимагали, а далі платитиме ще й помісячно – як кажуть, знов за рибу гроші.

  1. У старих будинках під’єднання до мережі – заразом із її розгалуженням у населеному пункті – здійснювали зовсім не теперішні власники, які, всім відомо, скупили українські обленерго буквально за копійки. І сподіватися на те, що, отримавши абонентську плату, вони кинуться модернізувати електромережу, не доводиться. Так само, як і газові… У кращому випадку місцева влада наші податки не всі роздерибанить, а щось пустить на модернізацію – тобто платитимемо утретє за те саме.
  2. Щодо ринкових цін. Ми усі встигли понюхати цього ринкового «щастя» і знаємо, які винахідливі монополісти у прагненні захопити ще більше. Що там Маркс писав про 300% зиску і злочини? А тут і видимих злочинів скоювати нібито не треба, лиш закон вчасно пролобіюй.
  3. Щодо експертів із їхніми співчуттями. Це так само відомий прийом. Спершу запускається нібито обговорення, якісь неясні чутки, обговорення… Це ж психологічна обробка: коли наступає момент «ч», ми вже «готові» викладати грошики ще й на це.
  4. Вочевидь, із часом надумають обкласти податками дахи й димарі, сходи та вікна в будинках, вхідні двері до під’їздів, поштові скриньки, тротуари, смітники і ще багато чого, на що вистачить винахідливості тим, кого ми посадили – самі, зауважте! – собі на шиї.

Джанні Родарі просто відпочиває зі своїм податком на дощ для овочевих персонажів «Пригод Чиполліно». Просто лічильника здирникам недостатньо.

Дмитро ЦАРЕНКО, Інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *