Чутливість зубів: декілька порад, щоб уникнути її

А було у вас так: ви їсте морозиво і вас пронизує різкий зубний біль? Цей стан називається підвищеною чутливістю зубів. Стоматологи називають його гіперестезія емалі. Це стан, при якому підвищується реакція зубів на різні подразники, будь то холодна, гаряча, солодка або кисла їжа. Найчастіше така проблема вирішується за допомогою процедури фторування. А зробити фторування можна в стоматології Ірпеня. Ціни доволі демократичні, для пересічного споживача не кусаються. А все ж таки, від чого береться гіперестезія?

Причини, які викликають чутливість зубів?


Причини даної патології доволі різні. Але найчастіше больові відчуття з’являються через порушення цілісності зубної емалі. Не дивлячись на те, що емаль – це найтвердіша тканина людського організму, вона теж зазнає пошкоджень. Під емаллю знаходиться дентин, який містить нервові волокна і саме через них виникає різкий біль. Дентин також може оголитися і через карієс, і через опущення ясен.
Є доволі багато випадків, коли такий стан зубів з’являвся внаслідок носіння різних ортодонтичних систем, такі як брекети, наприклад. Або як ускладнення при різних розлогих реставраціях зубного ряду.

Чи може такий стан пройти самостійно?


Головне, що хочеться зазначити, у нормі такого стану не повинно бути. Якщо з’являється біль, то є і причина болю, яку потрібно виправити. У деяких випадках симптоми можуть самостійно зникнути завдяки природній ремінералізації (насичення тканин зуба корисними мікроелементами). Але цей стан згодом повертається знов. Якщо чутливість не проходить протягом тижня, то потрібно звертатися до стоматолога.
Методи лікування, які застосовують стоматологи при гіперестезії емалі
1. Якщо чутливість виникла через порушення пломби, або карієсу, чи відколовся шматочок зуба, то лікування зводиться до усунення даного дефекту.
2. Процедура фторування спеціальними розчинами, які містять фтор і кальцій. Такі аплікації накладаються одноразово або курсами.
3. Якщо ясна опустилися та оголився корінь, то накладається спеціальна пластина, яка відновлює недостатній об’єм ясен. Це вже робота пародонтологів.
4. Ремотерапія – відновлення цілісності емалі методом насичення мінералами.
В домашніх умовах можна використовувати спеціальну зубну пасту для чутливих зубів. Доречним буде підібрати й відповідну зубну щітку з м’якою щетиною, щоб запобігти опущенню ясен. Лікарі також радять уникати вживання кислих продуктів та газованих напоїв, які порушують структуру емалі.
Як бачите, причин виникнення чутливості зубів багато. Тому потрібно звернутися до фахівців клініки Dentaderm, які визначать саме вашу причину та знайдуть способи її вирішення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *