Чому росте черево і як його позбутися?

Поради керівника чернівецької групи оздоровчої ходьби за Шимком

Юнацька постава СЛУХЕНСЬКОГО вражає. Василю Федоровичу добре за 70, а гнучкості його фігури та відсутності навіть натяку на живіт позаздрить будь-який двадцятилітній. «Секрет простий і простіше не буває, – каже чоловік. – Щоденна фізкультура з навантаженням до поту».         

Жир сам по собі – один з механізмів виживання. Він дозволяє людині пережити холодну пору року, від одного врожаю до наступного тощо. Тож відкладення жиру – цілком нормальний процес, головне – не набрати його понад норму.

Як же і чому відкладається жир? Найперше, звісно, через надмірне споживання вуглеводів, надто швидких (тих, що швидко засвоюються, наприклад, цукру). В нашому організмі немає великих депо для зберігання вуглеводів. У вигляді глікогену у м’язах зберігається їх лише 60-80 грамів, стільки ж – у печінці, решта переробляється на жир і осідає в організмі.
По-друге, велика кількість спожитих жирів так само впливає на відкладення жиру. У 100 г жирів міститься аж 900 калорій! Відкласти їх жиром організму простіше ніж навіть вуглеводи. А процес розщеплення жирів дуже складний, та й як джерело енергії жир використовується в останню чергу, тому що отримати енергію з білків і вуглеводів значно простіше. І коли ви споживаєте калорій більше, ніж витрачаєте, надлишок енергії відкладеться в організмі саме як жир.

Де ж осідає жир? Він відкладається як у підшкірно-жировій клітковині, так і в середині усіх наших органів. Це так званий вісцеральний жир і це саме черевний жир, який визначає ступінь ожиріння внутрішніх органів і сигналить про подальшу загрозу серцево-судинних захворювань,  тромбозів, варикозного розширення вен, інфарктів та інсультів. Він накопичується й під стінкою черевного пресу і немовби виштовхує живіт наперед.

Рисунок1

Жодне «качання» пресу не позбавить від черева. Аби позбутися підшкірного та внутрішнього жиру і, відповідно, черева, потрібно зробити так, щоби цей жир почав згорати, а згорає він у наших м’язах під впливом кисню. Щоби кисень потрапив до нашого організму, потрібні кардіонавантаження із частотою пульсу до 70% від максимального. А максимальний ваш пульс дізнаєтеся, віднявши цифру свого віку від 220. Якщо вам, приміром, 60, то вам потрібне навантаження (220 – 60) х 70% = 112, тобто до 112 ударів пульсу.

Треба також скоротити чи зупинити зовсім накопичення самого жиру. Для цього треба скоротити до мінімуму чи зовсім відмовитися від швидких вуглеводів, тобто солодкого, виробів з борошна – і так само жирів. Спробуйте проаналізувати, чим ви харчуєтеся. Підрахуйте приблизне споживання калорій та скоригуйте харчування за потреби.

Думаю, здивуєтеся, наскільки більше, ніж вам здававлося, ви щоденно споживаєте! Повертаючись до кардіонавантажень – а це може бути зарядка, фізкультура, ходьба чи біг – варто врахувати, що час навантаження не може бути меншим за 25 хвилин, значно краще – 30-40, бо протягом перших 20 хвилин у вас згорають тільки вуглеводи, і лише потім починають «згорати» жири. Для інформації: тільки на 12-ій хвилині після навантаження в людини починає виділятися піт, а на 17-ій хвилині в очищувальну роботу включається серцево-судинна система. Тому не варто займатися менші 25-ти хвилин.

Рисунок2

Особисто я займаюсь 6 разів на тиждень і тільки в неділю роблю своєму тілу  вихідний. Тричі на тиждень – у понеділок, середу та суботу – о 8-ій ранку разом з Юрієм Григоряком тренуємо охочих до фізкультури людей старшого віку вранці на стадіоні «Буковина» (заняття наші, зрозуміло, безкоштовні). Обов’язково проходжу 10 кругів у доволі високому темпі – тільки так можна пропотіти. Щоранку вимірюю тиск, раз на тиждень відвідую лазню з парилкою і раз на місяць контролюю вагу. При своєму зрості 176 сантиметрів ось уже протягом 40 років важу 70 кілограмів.

Звичайно, що більше ви «наїли» черево, то більше  часу й зусиль знадобиться вам на його зменшення. Та всі рецепти давно відомі, чарівних таблеток, що допомагають позбутися черева за добу, просто не існує, тому головне – набратися терпіння, докласти зусиль – і все у вас вийде.

В нашій групі чернівчан, що займаються оздоровчою ходьбою за Шимком, практично всі почали скидати зайві кілограми. Головне ж, люди стали почуватися значно краще.

Записала  Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версій»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *