«Почуття такту й міри – рідкість у сучасному українському мистецтві»

Досье «Версій»:

Ольга  Маріно – відомий художник та дизайнер в Україні,  Заслужений діяч мистецтв України, заступник Голови Спілки дизайнерів України, член Національної Спілки художників України, член Експертної Ради з професійної премії «Український Національний Олімп», голова або член жури численних міжнародних конкурсів з дизайну. В її арсеналі – майстер-класи в художніх навчальних закладах України та їнших країн світу.

Саме завдяки зусиллям голови Спілки Дизайнерів Володимира Євсеєнка та його заступниці Ольги Маріно, їхнім наполегливим зверненням до міністерств та відомств і до самого Кабміну, до реєстру професій України внесено професію «дизайнер».

Ольга Маріно

Смак і шляхетність

Загалом експозиція «Червона Рута» складається з18 робіт, але художниця зізнається, що привезла із собою значно більше власних витворів. Щоправда, всіх їх розмістити в залі Художнього музею не вдалося і… не хотілося, адже мисткиня, окрім гармонійного поєднання самих картин, переймається ще й на дизайном середовища, аби виставка «не була схожа на базар».

Серед гобеленів у пастельних тонах увагу привертає найяскравіший, червоний.

– Це – українська інтерпретація французького стилю ткацтва, – розповідає пані Маріно. Саме ця робота є центром експозиції. Ольга Маріно скаржиться, що нині почуття міри й такту – рідкість в українських музеях, адже ніхто не розробляє концепцій виставок, а художні роботи вішають, не враховуючи культури подачі мистецтва.

– Головне не кількість, а якість, – цитує відому фразу пані Маріно. У своїй експозиції в Чернівцях вона могла би виставити значно більше гобеленів.

– Але в Європі люди буквально сходяться на виставку однієї картини. Якщо виставляється кілька художніх робіт, їх обов’язково має щось об’єднувати, – переконана художниця.

Роботи Ольги Маріно можна знайти в музеях Вашингтона й Мехіко та у приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, Австрії, Канади, Угорщини, Франції та Африканського континенту. Вона називає себе українкою, яка мислить по-європейському. Це прослідковується не лише в спілкуванні із Ольгою, але й першочергово в роботах художниці, де слов’янська щирість переплітається із європейськими смаком і шляхетністю.

На виставці дизайнера

Творчість і доброчинність

До речі, ця експозиція – уже третій проект Маріно, який проводиться в співпраці з Ротарі-клубом «Київ-Печерськ».

 – Ольга гарна, світла, ніжна та м’яка, із дивовижно чистою душею та чарівним голосом. Вона непідробно стильна, як і слід великому дизайнеру. Такі ж стильні, світлі, ніжні, чисті та чарівні її роботи, – написав до «Версій» та керівника чернівецьких ротарійців Георгія Звіріда Почесний президент Ротарі-клубу «Київ-Печерськ», професор, доктор філологічних наук, колишній чернівчанин Микола БАРХАТОВ.

У тандемі із ротарійцями художниця бере активну участь у благодійності, передаючи кошти від проданих робіт хворим дітям і людям, які їх потребують.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *