МУЗИЧНА ТЕРАПІЯ ДЛЯ ОСОБЛИВИХ ДІТЕЙ

Як дві Софії залучали до неї юних чернівецьких музикантів

З однією із Софій  маю приємність знатися особисто вже не один рік. Якось зустрілися з нею в товаристві любителів художнього слова, яких збирає за інтелектуальними бесідами клуб «Дебют-Читання», що вже давненько діє в обласній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка. Поряд з іншими обдарованими завсідниками клубу, які читають свої поетичні та прозові новинки на загал, Софія Березіна дивує своїми гумористичними оповіданнями. Хоча з виду завше дуже серйозна. До речі, ще задовго до зустрічі в клубі чула її ім’я, передусім як авторки серії серйозних розвідок про буковинських євреїв. Як згодом дізналася від неї, напередодні 600-річчя Чернівців місцева влада задумала випустити книгу, що мала  репрезентувати етнічне розмаїття нашого краю. Достеменно невідомо, з яких причин проєкт не був до кінця реалізований. Проте розділ про єврейське представництво Буковини, що належав перу Березіної,  побачив світ окремою книгою. Відтак ця тема мала (має!) продовження.

Ось що розповіла вона при недавній зустрічі:

– За освітою я економіст, за професією – фінансовий консультант і аудитор. Так сталося, що я захопилася історією, історією євреїв Чернівецької області. І написала вже 8 книг, у тому числі із серії «Євреї   Буковини.  Славні імена». Знаходжу відомості про колишніх чернівчан по всьому світу, щоб розповісти про них нинішнім чернівчанам і щоб повернути імена багатьох сучасникам. У кожній з таких книг (їх уже п’ять, зараз працюю над шостою) представлені 120 осіб, які жили в нашому краї в різний час –  ще починаючи із 18-го століття, і наші сучасники. І ось під час роботи над шостою книгою  випадково побачила у Фейсбуці ім’я Софії Агранович. Поцікавилася її особистістю і з’ясувала, що це всесвітньо відома музикантка, виконавиця,  викладачка. Грає вона на фортепіано, у неї багато чудових альбомів, які отримали  високі престижні музичні премії. Вона  – член Американської академії музикантів, продюсерів, інженерів звукозапису й інших професіоналів в галузі музики, відомої своєю премією «Греммі», NARAS (Національна академія мистецтва і науки звукозапису) й інших різноманітних професійних музичних організацій. Її ім’я внесене до списку «Steinway Artist». В цьому списку, до речі, понад 1600 імен музикантів зі всього світу, які грали, грають на роялі «Стейнвей». Першим у ньому був Антон Рубінштейн, там же – Джакомо Пуччіні, Ференц Ліст, Ігор Стравінський, Сергій Рахманінов…  І Агранович Софія.

Я познайомилася з нею, взяла інтерв’ю. Крім того, що  чудовий музикант, вона виявилася прекрасною людиною, дуже комунікабельною. Коли почалася російсько-українська війна, вона зателефонувала  й запитала, чи потрібна мені допомога. Я сказала, що мені допомога не потрібна. Допомоги потребує моя країна. Вона відповіла: ми збираємо гроші і допомагаємо Україні…

Так започаткувалося цікаве знайомство і спілкування двох Софій. Агранович час від часу телефонує Березіній і цікавиться, коли буде готова книга, де буде стаття про неї.   На жаль, повідомляє авторка, нині в нас важкі часи через війну, виникають певні проблеми у видавничій справі, тим більше – складно переправити книгу за кордон, через океан. Проте вона продовжує працювати над виданням. Попросила тезку тримати її в курсі своєї творчості, щоби в ході підготовки книги доповнювати статтю. Тож піаністка,  зателефонувавши недавно, повідомила, що її новий класичний альбом «Celebrating» визнаний кращим і  отримав нову престижну премію.

Але найголовніша «фішка» цієї історії, про що так емоційно розповідала мені Софія Березіна, в тому, що відома американська виконавиця свого часу закінчила Першу музичну школу в Чернівцях й зберігає найкращі спогади про неї, її викладачів.

– І взагалі вона любить Чернівці. Вона така людина, яка багато чого любить. І якщо любить, то любить по-справжньому, – не приховує свого захоплення Софія Ісаківна. – У червні цього року вона зателефонувала й розповіла, що має честь долучитися до проєкту, що має назву «Тільки один мізинець». Це міжнародний проєкт, організатором якого є Рупам Сармах – вихідець із Індії, нині американський режисер, продюсер, сценарист і письменник. Цей проєкт спрямований на допомогу дітям з інвалідністю зі всього світу. Що означає ця назва? Що навіть якщо в дитини є один мізинець, вона може стати корисною для суспільства, може зайняти гідне місце в товаристві здорових людей. І в числі заходів цього проєкту є музична терапія. Тому він звернувся до Софії Агранович з пропозицією записати в її виконанні кілька музичних творів.

Софія Агранович не тільки похвалилася цим запрошенням, на яке охоче погодилася, а й розповіла, що до доброчинства хочуть залучити обдарованих дітей, які вчаться гри на музичних інструментах, зробити на диску записи творів у їхньому виконанні. Таким чином діти допомагатимуть дітям з особливими потребами адаптуватися в суспільстві.

Почувши це, Софія Березіна загорілася. «Чи можна, щоб це були українські діти?» – запитала землячку. «Звісно, – відповіла та і запропонувала,  щоб це були діти, які навчаються в Першій музичній школі Чернівців». Тож, не гаючи часу, Березіна звернулася до відомої скрипальки, викладачки музшколи Людмили Шапко з проханням надати кілька аудіозаписів виступів вихованців  і переслала їх для ознайомлення організаторам проєкту, які схвально оцінили рівень виконання юних чернівецьких музикантів.

– Цей альбом буде номінований на премію «Греммі». А проєкт спонсорують багато міжнародних організацій, у тому числі ООН. Тож учні нашої музичної школи зможуть стати його учасниками і бути причетними до доброї справи. Це – можливість прославитися на весь світ, прославити музичну школу і Чернівці, –  задоволена Софія Березіна. – Крім того, я звернулася до організатора цього проєкту з таким проханням. Зараз у нас війна. Всі країни надають допомогу Україні, а тут українські діти долучаться до реабілітації дітей з інших країн. Чи можливо, щоб цей проєкт допоміг тим українським дітям, які отримали інвалідність внаслідок російської агресії? Мені пообіцяли, що українські діти також отримають допомогу.

Пропозиція для працівників музичної школи стала несподіванкою. Вони не могли повірити, що це може стати реальністю, розповіла далі Софія Ісаківна. Виникла низка бюрократичних перешкод, оскільки організатор проєкту запропонував підписати угоду про співробітництво на тривалий термін – на 3  роки, до липня 2025-го.  Минуло кілька днів у емоційних переговорах. Але потрібні були юридичні уточнення, узгодження з батьками учнів, які погодяться взяти участь у проєкті, інші нюанси. Емоції Софії Березіної балансували – від нерозуміння, розчарування до безнадії. Та врешті вона радісно повідомила: все гаразд. Угода підписана!

Поки що невідомо, скільки юних чернівецьких музикантів долучать свої записи до «лікувального» диску. Власне, угода не передбачає певного ліміту. До прикладу, організатор проєкту свого часу був внесений до списку рекордів Гіннеса за подібний проєкт, який називався «Музична подорож «Мир у всьому світі», у якому взяли участь пів тисячі виконавців з різних країн, що грали на 515 музичних інструментах. Софія Агранович наразі натякнула, що цікаво було б записати гру на народних музичних інструментах, що репрезентували б буковинську екзотику. Зрештою, творчість не має меж. А музика, доведено давно, має свою магічну силу. Головне – спрямувати її в потрібне русло. У цьому – житейська мудрість. Спасибі Софіям.

Валентина МАЦЕРУК

На світлині: Софія Березіна – жінка, яка відповідає своєму імені.

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *