Повінь у Закарпатті – попередження буковинцям

або Про те, що бензопили «гуляють» Національним природним парком «Вижницьким»

Через повінь на Закарпатті відбулось підтоплення майже 1000 домогосподарств, 220 житлових будинків, 2405 га сільгоспугідь, пошкоджені мости та евакуйовано 170 мешканців, повідомило Управління ДСНС у Закарпатській області. Загалом стихійне лихо охопило 8 (!) районів краю.

Буковина теж пам’ятає повені 2008 та 2010 років. Експерти сходяться на тому, що однією з найголовніших причин цих стихійних лих є вирубка лісів.

«А тепер погляньте на ці знімки, зроблені мною не деінде, а в урочищі Кінашка Національного  природного парку «Вижницький», – обурюється  постійний читач газети, член громадської ради при Чернівецькій облдержадміністрації, відомий турист і рятувальник, без команди якого під час повені 2010 року у нас на Буковині було б чимало людських жертв ,Володимир ЗАХАРЧУК. – Посеред лісу спиляли дерева, залишивши голу галявину.

Національні природні парки України заповідні території, що є частиною природно-заповідного фонду України. До них дозволений вільний доступ туристів

– Ганебні жадібні людиська, хоча б за собою прибрали! Не можна ж таке сміття залишати після себе в лісі, – каже він. – Такого  «бєспрєдєла» в лісі не спостерігалося навіть за Януковича, – стверджує Володимир Миколайович. – І такої кількості вагонів, які йдуть нашою залізницею за кордон, я ще не бачив. Кажуть, що везуть дрова. Та об’їздивши всю Європу, я не зустрів жодного місця, де топили б сосною. Тож ці «дрова» призначені, певне, зовсім для іншого. Зрештою, всі ми розуміємо, що це і не дрова, а добра якісна сировина.

Довідка «Версій»

Про унікальність НПП «Вижнцький»: (Вікіпедія)

* Головним багатством парку є ліси, що займають понад 95% його території. До його території увійшли ландшафтні заказники  загальнодержавного значення  і «Лужки», заповідні урочища «Стаєчний» та «Яворів» із ділянками корінних високопродуктивних букових та буково-ялицевих насаджень  Незважаючи на достатню обжитість цих місць, тут ще трапляються окремі ділянки пралісів, на яких буки та ялиці сягають висоти 40 м і 70—90 см у діаметрі.

* Тільки тут, у Вижницькому НПП, зустрічається  найрідкісніша орхідея – надбородник безлистий. Нині у Карпатах відомі лише два місця, де росте ця орхідея, і обидва розташовані на території парку «Вижницький».

Але й це ще не все

*«Вижницький» НПП –  єдине місце в Українських Карпатах, де ростуть усі три реліктові види папороті з роду багаторядників: папороть шипуватапапороть списоподібна  та папороть Брауна. Зрештою, щоби перелічити всі релікти, які трапляються в парку Вижницькому, потрібна сторінка тексту.

 

Від редакції: Член громадської ради при Чернівецькій ОДА п. Захарчук та редакція газети «Версії» чекають на пояснення керівництва НПП «Вижницький» та управління екології й  природних ресурсів у Чернівецькій області. Оскільки рубки в Національних природних парках заборонені, повинна бути й реакція відповідних контрольних органів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *