Поліцейський офіцер громади чи шериф?

Із таким запитанням звернулися до редакції читачі. Тим паче, дехто розповів що бачив на вулицях Чернівців машину з написом «Шериф». Отож, за допомоги пресслужби Нацполіції в Чернівецькій області, спробуємо задовольнити цікавість буковинців.

Як стало відомо, назву «Шериф» має одне із охоронних агентств на Буковині. Натомість із минулого року в краї реалізується програма впровадження у громади поліцейських офіцерів. Поліцейський офіцер громади покликаний забезпечувати порядок, запобігати правопорушенням і злочинам у межах своєї громади. Якщо їх щось і ріднить із шерифами, так це те, що правоохоронці мешкають у громадах, за якими вони закріплені, та звітують перед людьми. На жаль, на відміну від шерифів, поліцейських офіцерів не обирають самі громадяни – їх призначають у Головному управлінні Нацполіції України в Чернівецькій області. Тому вони звітують не тільки перед громадою, а й перед своїм поліцейським начальством. Воно й зрозуміло, бо проєкт реалізується на умовах співфінансування: поліція сплачує своєму працівнику заробітну плату та надає спорядження, громада ж виділяє кошти на облаштування поліцейської станції та купує службове авто.

Щоправда, офіцер громади володіє більшими повноваженнями за дільничного. Він має право перевіряти документи на зброю, оформляти аварії та інші порушення правил дорожнього руху, розслідувати дрібне хуліганство та без залучення слідчих скеровувати справи різних порушень до суду. А ще місцевий полісмен попереджає вчинення правопорушень як з боку дітей, так і щодо них. А це вже профілактична робота.

Крім того, Поліцейський офіцер громади виконує й не типові для поліцейського завдання. Скажімо, за умови негоди він, не чекаючи на приїзд рятувальників, повинен допомогти прибрати або й розпилити дерево, що впало на дорогу. Для цього у нього в машині є інструмент.

Громади, в яких мешкає до 7 тис. людей, обслуговує один офіцер. Але є громади, що потребують значно більшої кількості спеціалістів.

Як зауважують у ГУ НПУ в Чернівецькій області, в селах, де працюють офіцери, знизився рівень злочинності. Бо людей дисциплінує постійна присутність поліції. Водночас зменшилася і кількість звернень до поліції – офіцер на місці вирішує левову частку питань.

Нині із 52 громад області поліцейських офіцерів мають 30 громад. До кінця року їх отримають також Клішковецька, Мамалигівська та Недобоївська громади.

Вл. інф.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *