як врятуватися: школа поводження в НС. Урок 1 – ПОЖЕЖА.

Хто й чому виживає під час криз і катастроф? Кому вдається зберегти життя за найстрашніших подій, коли здається, що немає жодного шансу на порятунок? Чи можна говорити у цих випадках про чудо або про втручання вищих сил? Може, існують все ж таки об’єктивні чинники, що дозволяють вижити?

«Версії» у новій рубриці розповідатимуть про правильне поводження в надзвичайних ситуаціях, аби врятувати себе й своїх близьких. Маємо спільників у лавах чернівецьких рятувальників. Починаємо з пожеж, бо сьогодні в усіх на слуху трагедія в Кемерово, ще пам’ятаємо трагедію в дитячому таборі під Одесою. Та й останні тижні в Чернівцях привертають увагу до цього явища. І дуже сподіваємося, що таку інформацію вам не доведеться використовувати для власного порятунку. Але такі знання варто мати усім, хто користується міським транспортом і літаками й просто буває в місцях великого скупчення людей.

 

Урок 1. Пожежа.

У задимленому приміщенні валіться на підлогу й повзком діставайтеся виходу

Люди гинуть на пожежах, бо не знають головного

Головний чинник усякої пожежі – навіть не вогонь, а дим. Саме через задимлення ми втрачаємо можливість знайти шлях до виходу. Аби захиститися, наші очі закриваються і ми не маємо сили їх відкрити: спрацьовує рефлекторний механізм. Більше того, дим – найбільш ймовірна причина смерті під час пожежі. Рятувальним підрозділам рідко доводиться бачити обгоріле тіло. Токсичний дим, що виникає за уповільненого вогню, може вбити вас уві сні ще до того, як утвориться відкрите полум’я. Ось чому так важливо, аби у приміщенні був детектор задимлення із придатними батарейками (хоча у приватних помешканнях ми про таке й не чули! Та де там: системи оповіщення у громадських місцях або не працюють, або вимикаються самими охоронниками, «бо набридли», як це було у Кемерові…).

Варто знати й про те, що площа пожежі подвоюється кожні 90 секунд. Це означає, що загоряння в 1 квадратний сантиметр через 15 хвилин перетвориться на 1024 кв. см! А вже за 5-8 хвилин диму утворюється достатньо, щоби приміщення стало непридатним для виживання. Якщо ж ви все-таки прокинулися в цьому диму, не підхоплюйтеся на ноги: це вірна й майже миттєва смерть. Треба скотитися з ліжка на підлогу й повзком рухатися до виходу. Якщо дісталися дверей, не підводьтеся на ноги й не відкривайте двері різко: із надходженням свіжого повітря пожежа може посилитися вибухом!

Нехай вас ніколи не спіткає пожежа, але знати, яким шляхом ви можете вибратися з того чи іншого приміщення, життєво важливо! Відтак ніколи не нехтуйте навчаннями, які час від часу проводять на великих підприємствах чи в офісних будівлях.

Рятувальники кажуть: якщо ви дієте автоматично – шанс на порятунок є, а зупинилися подумати –цих секунд і не вистачить на виживання.

За отримання глибоких опіків, не намагайтеся без медиків зняти рештки одягу: ви можете збільшити ураження.

І домашнє завдання: почитайте книгу Аманди Ріплі «Кризи й катастрофи: хто й чому виживає». Аманда Ріплі, кореспондентка журналу «Times», опитала тисячі людей, що вижили у найбільш гучних катастрофах нашого часу: під час трагедії 11 вересня 2001 року, при урагані «Катрина» в Новому Орлеані, у жахливих пожежах, аваріях і при захопленні заручників.  Дізнавшись про невідомі раніше подробиці й аналізуючи досвід тих, що врятувалися, авторка формулює деякі правила поводження в НС. Можливо, ця книга допоможе врятувати комусь життя.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *