У Шипинцях змагалися «залізні мухи»


Буковинський етап кубка Євразії-2016 член журі міжнародної авіаційної федерації (ФАІ) Микола ВАСИЛЬКОВ назвав одним із найкращих і особливо відзначив спортивно-технічний клуб «Крила Буковини».

Минулої суботи шипинчани стали свідками міжнародних змагань з авіамодельного спорту – «повітряних боїв» кордових моделей F-2D, на яких перемогу здобула чернівецька команда. «Золото» виборов вихованець чернівецького клубу юних техніків Володимир Омельченко, на другу сходинку п’єдесталу піднявся угорський спортсмен Річард Маді, а «бронза» дісталася цьогорічному чемпіону світу з Київщини Іллі Редюку.

2

Головний суддя Микола Васильков відзначив Шипинці як одне з найкращих місць для змагань і наголосив, що все це завдяки людському чиннику. 

 

«Повітряні бої» – видовище доволі захопливе та яскраве. У боротьбу вступають два спортсмени, вони керують своїми літаками із землі. Перед боєм до хвостів літаків прив’язують довгі паперові стрічки. І перемагає той, хто спроможеться пропелером свого літака «нарубати» від стрічки противника якомога більше шматків. Швидкості шалені, кордові моделі дзижчать як залізні мухи. Причому пілоти не мають права виходити з кола діаметром 4 метри. Бій триває 4 хвилини.

«На чемпіонаті світу слабких не буває. Туди приїжджають найсильніші з різних країн.

Дуже був здивований таким поворотом подій. Це для мене велика честь. Із собою брали 12 літаків, з них 5 розбили», – з інтерв’ю І.Редюка після нагородження.

Як розповіла голова оргкомітету Настя СТЕБНИЦЬКА, яка займається цим видом спорту вже понад 10 років – від самого дитинства, кордові моделі передбачають двигун і керуються пілотом із землі за допомоги кількох спеціальних тросиків (корд). Звідси й назва моделей. Кордові поділяються на чотири класи, у кожному з яких пріоритет віддається або швидкості, або маневреності. А вже «повітряний бій» поєднує швидкість і маневреність.

1

 Голова оргкомітету змагань чернівчанка Настя Стебницька за професією програміст, але  вільний час проводить виключно на аеродромі.

 

Досить жорсткими є як умови змагань, так і вимоги до літаків. На серйозних змаганнях, як ось у Шипинцях на кубок Євразії, учасники реєструються ще у переддень турніру. Дуже жорсткими є вимоги до моторів: 4-міліметрове сопло, вихлопний отвір не більше 8 мм, діаметр троса-корди не менше 4 мм. Перед стартом обов’язкові тренування – їх називають «підльотами». Це для того, щоби налаштувати мотор і звикнути до повітряних потоків, які в кожному регіоні чи місці різні. Пари на бої визначаються жеребкуванням у день старту. Система олімпійська, із однією поправкою: у першому турі можна поступитися в дуелі. Той, хто спочатку поступився, може розіграти путівку до наступного етапу із такими ж невдахами першого туру. Далі все по-олімпійськи: програв – вибув.

– Я постійно беру участь у різних етапах кубку світу та Євразії. І мушу визнати, що  спортивно-технічний клуб «Крила Буковини» організував змагання, які сприймаються із захватом: це один із найкращих турнірів, у яких я брав участь, – таку високу оцінку буковинцям дав головний суддя чергового етапу кубку Євразії Микола Васильков (Харків), заслужений тренер України, член міжнародного журі ФАІ.

Зрештою, вже навіть те, за словами Василькова, що до Шипинців на Кіцманщині приїхав кубок Євразії, засвідчує, що Буковина має дуже хороший колектив професіоналів.

– Загалом ваш край має міцні традиції авіамодельного спорту, – ділився головний суддя. – Ще з радянських часів Чернівці вважаються добрим місцем для проведення змагань.  Колись тут розігрувався кубок «Золота осінь», який збирав половину Радянського Союзу. Нині ж молода команда підхопила естафету авіамоделізму. Професіоналізм, помножений на гостинність, – особлива риса буковинських пілотів. Зверніть увагу тільки на те, скільки тут дітей!  Організаторам удалося перетворити змагання на свято. Тут і показові виступи літаючого козака, і катання на справжніх двомісних літаках…

sorevnovania4

Під час змагань.

Не міг не згадати Микола Васильков і про те, що цьогорічного травня чернівецькі спортсмени представляли Україну на Чемпіонаті світу з авіамодельного спорту у класі кордових моделей у австралійському місті Перт. І в командному заліку вони посіли ІІІ місце! В особистому заліку відзначилися 5 українських спортсменів. А золото і світовий чемпіонський титул у класі кордових моделей F-2D «Повітряний бій» серед понад 50-ти спортсменів і юніорів виборов 16-річний школяр Ілля Редюк: у фіналі хлопець переміг учасника від Росії.

Ілля брав участь і в нинішніх стартах на Буковині, як і більшість його колег по збірній українській команді з авіамодельного спорту. У турнірі були представлені також команди з Угорщини та Молдови.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії», фото автора та Ігоря ДЕМЕНЧУКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *