«Цифра» наступає: у Чернівцях відбувся «Chernivtsi Edu Fest»

 

 

Захід організували для того, щоб популяризувати STEM — сучасний підхід до освітнього процесу (Science, Technology, Engineering and Mathematics, у перекладі — наука, технологія, інженерія та математика) та заохотити молодь Буковини, зокрема учнів і студентів, до участі у перспективних інжинірингових проєктах.

Цьогоріч фестиваль відбувався 14 вересня одразу на трьох локаціях.

На локації №1, у  Буковинському медіа-центрі Belle Vue, були представлені сучасні рішення для освіти від компаній Epson, Navigator, центру STEM-освіти «Boteon»,  видавництва  «Розумники Холдинг», а також всеукраїнський соціальний проєкт  Ukraine Rocketry Challenge від ГО «Асоціація Ноосфера».

«Просто сприймати на слух те, що читається у підручниках, сучасним дітям нецікаво. Їм потрібна наочність. Ми прагнемо збільшити кількість STEM-лабораторій в Україні та облаштувати сучасні технологічні простори, аби діти могли все бачити, та, як результат, краще засвоювати важливі предмети», — зазначила заступниця директора Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА Оксана Гринюк.

Також учасники та учасниці (а саме, освітяни області) долучилися до дискусії «Цифровізація освіти: виклики STEM та можливості для Буковини» за участю спікерів-експертів: Сергія Веретюка, керівника всеукраїнського проєкту Noosphere Engineering School (ГО «Асоціація Ноосфера»); Георгія Воробця, завідувача кафедри КСМ ЧНУ; Світлани Матвійчини, директорки Чернівецького багатопрофільного ліцею №11 «Престиж».

«Світ розвивається дуже стрімко, і популяризація таких заходів — це саме те, що дозволяє нашим дітям бути абсолютно інакшими, це те, що дозволяє їм не тільки мислити по-іншому, а й набувати нових навичок, необхідних для успішного майбутнього», — зазначали начальниця Управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук.

На локації №2, у дворику галереї Чернівецької ратуші,  відбулася виставка роботів та презентація студентських інноваційних проєктів. Студенти та учні підходили та  запитували авторів про те, як вони створювали роботів і навіть пробували керувати ними.

На локації №3, у приміщенні навчального центру робототехніки «Ботеон№, понад 20 учнів спробували себе у ролі інженерів-конструкторів, вони створили своїх перших роботів та запрограмували їх.

Співорганізаторка Тетяна Мосін зазначає: «Ми щасливі, що цьогоріч фестиваль став ще популярнішим. За нашими підрахунками усього на трьох локаціях взяли участь близько 600 учасників та учасниць, серед них — учні, студенти, освітяни та просто зацікавлені перехожі. У дворику, наприклад було представлено 7 різних локацій, а це близько 20 STEM-проєктів. До нас завітали гості з  Рівненського національного університету,  Києва, дистанційно підключались колеги з Дніпра. Серед таких яскравих прикладів студентський стартап WheelKeep (м. Дніпро)  — це невидима система преміум-класу для захисту велосипедів від крадіжок. Створена велосипедистами для велосипедистів. А ще – студентський стартап Ulight (м. Чернівці), який вже зараз допомагає громадам створити більш безпечні умови для громадян через впровадження системи керування вуличним освітленням віддалено. Завдяки реалізації проєкту можна моніторити, чи є на лініях вуличного освітлення несправні лампи та сповіщати представників громади про несанкціоновані підключення до мереж вуличного освітлення. Авторами такого рішення є команда родом  з Кафедри Комп’ютерних систем та мереж ІФТКН ЧНУ. Керівник  проєкту, співорганізатор фестивалю Ігор Мосін детально розповів про таке рішення. Ще одна дніпровська команда студентів розповіла про крутезний  науково-освітній проєкт «Студентська ракета», який започатковано у 2018 році. Його мета практична підготовка висококваліфікованих фахівців для ракетно-космічної галузі України, створення екосистеми, сприятливої для розвитку ракетно-космічних стартапів, в тому числі інженерії. А от наші рівненські гості привезли з собою сучасну метеостанцію, яку пропонують купувати аграріям».

Організували захід — навчальний центр робототехніки «Boteon», Noosphere Engineering School та ТОВ «Розумники Холдинг».

Захід був безкоштовним і спрямованим на розвиток та популяризацію іSTEM-освіти у Чернівцях.

 

Довідка:

Програма Навчального центру «BOTEON» спрямована на розвиток логічного мислення, навичок програмування і конструювання у дітей, віком від 6 років. Викладання дітям базових курсів з інформатики, схемотехніки і роботі з інформацією сприяє формуванню інженерного способу мислення, придбання навичок для найбільш затребуваних, перспективних і добре оплачуваних професій, таких як програміст, розробник систем автоматики і робототехніки, інженер-конструктор.

ГО «Асоціація Noosphere» – некомерційна громадська організація, діяльність якої спрямована на підтримку STEM-освіти, популяризацію наукових досліджень та наукового підходу до створення інноваційних продуктів та побудову екосистему, сприятливу для розвитку інженерних стартапів в Україні. Місія організації – стимулювати й підтримувати наукові відкриття, сприяти поширенню і впровадженню в життя наукових знань, а також розвивати інтерес суспільства і бізнесу до науки. Серед ініціатив «Ноосфери» – мережа науково-технічних лабораторій Noosphere Engineering School, конкурс інженерних стартапів Vernadsky Challenge, реновація парку імені Юрія Гагаріна у Дніпрі, реконструкція дніпровського планетарію та ін. Noosphere щорічно підтримує заходи, які популяризують науку та заохочують молодих інженерів до створення сучасних високотехнологічних проєктів, у тому числі космічного спрямування.

Українське мультимедійне видавництво «Розумники» вже 15 років розробляє та впроваджує системні рішення для шкільної освіти, завдяки чому вчитель може організувати роботу в класі цікаво, сучасно та ефективно, а учні вже з першого класу застосовують інноваційні технології на уроках і вдома.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *