Розіп’ятий «Нафтогаз» – мученик з «темною» історією

«Нафтогаз Україн» повністю оплатив травневі поставки газу. Таким чином «тема» переведення України на 100-відсоткову передоплату газу і припинення поставок уже в кінці червня – на початку липня втратила актуальність ще на місяць. Але «газова холодна війна» не припиняється. На кону – право власності на «трубу». Українські та російські політики роблять гучні заяви про недовіру одне одному. Тим часом «Нафтогаз України» невпинно «обростає» внутрішніми боргами.

«Піддал» газу друкарському станку?

Внутрішні неплатеж, тобто, борги перед «Нафтогазом», за словами Віктора Ющенка, становлять понад 7 млрд. грн. Жодної задекларованої реконструкції схеми розрахунків, в тому числі з бюджетом, не запропоновано. Найцікавіше, що, попри все, «Нафтогаз» від початку року сплатив до державного бюджету 17 млрд. грн податків. Простіше кажучи, «провідна енергопостачальна компанія України розтягнута, як Ісус Христос на хресті», порівняв Ющенко.

До речі, 3,8 млр. грн, перерахованих Росії, взяті не з прибутку – якого, зрозуміло, немає – і не з державної кишені. Уряд скористався банальним засобом – емісією, погіршивши фінансовий стан не лише «Нафтогазу», але й зовнішніх зобов’язань.

Довідка:

Згідно із затвердженим Кабміном прогнозним балансом отримання та розподілу природного газу на 2009 рік, із власних родовищ має бути видобуто 20,6 млрд. кубометрів палива, а російський «Газпром» забезпечить 33 млрд. кубометрів газу.

«Газують» усі…

Як не крути, а Росія й надалі залишається єдиним постачальником газу і, доки вона буде монополістом, доти виграватиме війну. Справа лише в часі. Через це Рада національної безпеки і оборони виступає за налагодження постачання газу із прикаспійських та середньоазійських країн, участь у проектах розробки родовищ газу на території Африки та Близького Сходу, а також за постачання скрапленого газу з цих країн. Про це повідомив перший заступник Секретаря РНБО Степан Гавриш. РНБО рекомендує президенту Ющенку доручити Кабміну розробити програму будівництва терміналу для прийому скрапленого газу і закупити танкери-газовози.

Уряду запропонують також ліквідувати систему перехресного субсидування певних категорій споживачів газу з одночасним запровадженням механізму адресної грошової допомоги для малозабезпечених верств населення. Кабміну запропоновано ліквідувати політичні та адміністративні бар’єри для участі приватного бізнесу в модернізації газотранспортної системи України.

Тим часом президент Росії Дмитрій Медвєдєв наголошує на необхідності створення спільного з Європою спеціального інституту для розв’язання газових суперечок, подібних до тієї, яка сталася між Росією та Україною в січні цього року. Цю ідею він озвучив на зустрічі з керівниками російських та зарубіжних енергетичних компаній.

Аби вгамувати уряди Росії та України, у справу втрутиться Єврокомісія. Її президент Жозе Мануель Баррозу пропонує відрядити до обох країн спеціальну місію. Відповідного листа вже направлено до Ради Євросоюзу. Прогнозується, що доповідь місії буде готовою вже на початку липня, оскільки 18-19 червня відбудеться саміт ЄС, присвячений газовим питанням.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *