Народне Віче 22 жовтня – та навколо нього

Очима очевидця

Тамара Боровик, постійна дописувачка «Версій», – людина активна і зважена, не може всидіти вдома й не боїться викладати власний погляд на події в місті та в країні. Була нашим правдивим кореспондентом на Майдані Гідності. Нині її доріжки знову ведуть до Києва, до акцій протесту біля Верховної Ради.

“Щойно повернулася з Києва – з недільного Народного Віча. Розповім, що побачила. Без висновків та коментарів.

Віче зібралося на майданчику біля Верховної Ради. Присутніх було біля двох тисяч людей. Поліції та нацгвардійців довкола й на прилеглих вулицях було значно більше.

У парку біля Ради розташувалося наметове  містечко, там є намети великі, на 20 осіб, є маленькі, на дві особи. Загалом їх сто тридцять чотири, сама порахувала. Намети обживаються: завозяться дерев’яні піддони, матраци, буржуйки, польові кухні. Наметове містечко й майданчик для Віча обгороджені парканом понад два метри заввишки. По периметру із зовнішньої сторони паркану на відстані метра один від одного стоїть ланцюг поліцейських і нацгвардії. Бачила цей ланцюг і о 9-й  ранку, і о 20-й вечора. Мешканці наметового містечка кажуть, що вони стоять і вночі. Охороняють.

Щоби потрапити за огорожу, утворені два входи-виходи. На входах осіб, охочих пройти на мітинг, ретельно обшукують. У мене нацгвардієць порився в рюкзаку й обмацав. Огидно було. Хлопця, який заперечував проти обшуку, з десяток поліцейських затягнули в автозак і повезли для «з’ясування обставин».

Поліція постійно створює провокаційні ситуації, які знімаються на камери та розміщуються в перекрученому вигляді на приватних телеканалах та в соцмережі. Так, під час Віча поліція затримала та заарештувала без пояснень радіо- та установочну апаратуру для сцени майданчику. Кілька десятків мітингувальників кинулися цю апаратуру відстоювати. А в новинах з’явилось повідомлення, що апаратуру визволяло кілька сотень людей. Тобто, на порядок перебільшено. Як розповідають мешканці наметового містечка, провокаційні ситуації поліція створює у вечірні та нічні години, коли людей на майданчику меншає, знімає штовханину на камери та подає із власними коментарями.

Протестна акція організована й проводиться Рухом нових сил Михеїла Саакашвілі. На сцені виступав сам Саакашвілі, депутати ВР Єгор Соболєв, Юрій Дерев’янко та різні активісти. Політичні партії та їхні представники участі у Вічі не брали. Не побачила я на Вічі жодних представників духовенства. Фактично на Вічі були присутні АТОвці, трохи представників ОУН, представники Руху нових сил та  деяких громадських організацій, мешканці Києва. Було багато приїжджих з інших областей. З Чернівецьких волонтерських організацій я побачила лише  «Волонтерів за Батьківщину».  Інші волонтерські організації, в тому числі, ті, що живляться від влади, не забуваючи поцупити з цієї годівниці до власної кишені та отримувати від влади подяки та нагороди,  я не побачила. Як і верхівку організацій АТО в Чернівцях та Чернівецькій області, яка так само живиться від влади.

Акція протесту Михеїла Саакашвілі розрахована на 70 днів. Розроблена реалістична, грамотна  та зважена програма, яка розповсюджувалася серед мітингувальників. Так, у перші два тижні від ВР вимагають прийняти дуже важливі закони: «Про зняття недоторканості депутатів», «Про імпічмент Президента», «Про створення Антикорупційних судів», новий Закон «Про вибори народних депутатів». Про усе це політики ведуть балаканину вже понад два десятки років. Нині Саакашвілі взявся вирішувати ці питання шляхом організації акцій протесту. Однак невдало: депутати зникли. Пішли на канікули. До речі, як повідомляли мешканці наметового містечка, від початку акції, 17 жовтня, через центральний та інші входи до Ради навіть технічні працівники не заходили. Подейкують, що від Ради йдуть підземні ходи до приміщень Кабінету Міністрів, якими користуються депутати й працівники Ради. Як би не було, люди в Раді працюють, а як вони туди потрапляють – невідомо.

Буду й далі відвідувати акції протесту. А про події, які там відбуваються, розповідати”.

Тамара БОРОВИК, голова ГО «На грані» , фото Корреспондент.net

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *