ЛІСІВНИКИ ЗАБЛУКАЛИ В ЧУЖИХ ІНТЕРЕСАХ або Що стоїть за кадровим конфліктом у лісовій галузі Буковини

 

 

Колектив ДП «Чернівецький лісгосп» після припинення трудового контракту з його директором Олександром Тимофєєвим звернувся з листом до Президента, прем’єр-міністра та групи народних депутатів, до керівництва Чернівецької облдержадміністрації – а минулого понеділка скликав профспілкові збори. 

 

«…Єдиним джерелом влади в Україні є народ» ст.5 Конституції України

Цими словами розпочалися профспілкові збори в актовому залі Чернівцілісгоспу, який ледь вмістив усіх охочих. Претензії працівників до керівництва Чернівецького обласного управління лісомисливського господарства (ЧОУЛМГ) зводилися до того, що не поцікавилися їхньою думкою  стосовно їхнього ж керівника і не обрали тимчасово виконуючого обов’язки з їхнього середовища, а натомість прислали колишнього директора Чортківського лісгоспу із сумнівним минулим. До слова, люди не допустили його до роботи. А ще працівники обурювалися тим, що позбавили посади людину, яка, очоливши 2006 року збитковий лісгосп, вивела його у кращі, де постійно зростає зарплата, стовідсотково виконуються завдання, сплачуються податки у повному обсязі тощо. Тож розмова на зборах булла дуже відверта й емоційно зашкалена. Головні бухгалтер, економіст, лісівник та інші називали істинні причини непідписання контракту, які перелічив у ефірі телеканалу «Буковина» й сам Тимофєєв.  А це і невчасне придбання кросовер-позашляховиків для рейдових перевірок за кошти лісгоспу для іншої, спорідненої, державної структури, і відмова будувати твердопаливну котельню  (зрештою, біля двох лікарень – швидкої допомоги та дитячої – й багатоквартирних будинків це дійсно видається недоцільним), і затягування ремонту актового залу, і… перелік можна продовжити. Одне слово, люди побачили у діях ЧОУЛМГ і Державного агентства лісових ресурсів бажання розігнати колектив, про що вони і заявили відкрито. Тим паче, що подібна ситуація булла в Хотинському лісгоспі з його директором, та й Сторожинецький лихоманить. А співробітниця його прес-служби, відома журналістка Світлана Ісаченко зауважила, що керівництво лісомисливгоспу втручається навіть у діяльність Буковинської універсальної біржі, змушуючи знімати з аукціону продукцію тих лісгоспів, які відмовляються виконувати їхні вказівки. Про затримку лотів говорив і головний бухгалтер підприємства.

Стосовно ж мільйонних штрафів, виставлених Чернівцілісгоспу (які він, до речі, справно сплачує державі), висловив своє обурення головний лісничий Вадим Скакун. Він вважає, що проблема, через яку нині страждають лісгоспи, виникла нагорі і має вирішуватися спільно між лісагенством і Мінекології, і саме цим варто зайнятися управлінням. Тим паче, що вік деревини визначає Лісопроект, лісорубні квитки затверджує управління. «Натомість, коли ми не прийняли Кільчицького з Чорткова, нам організували одразу ж 5 перевірок: жоден лісгосп не мав їх стільки, скільки ми», – наголосив Скакун.     

А саме на аудити й перевірки зсилається Іван Федорійчук, голова Громадської ради, який підтримав і підписав непролонгацію договору з Тимофєєвим. Люди ж назвали раду кишеньковою, бо створював її ще заскочений на хабарі Череватий. На жаль, у це доводиться вірити, бо, за словами ветерана лісової галузі, колишнього начальника ЧОУЛМГ, активіста Майдану, який доклав чимало зусиль, щоби свого часу припинити грошові потоки з лісів Буковини, а нині викладача Анатолія Ковальського, його не включили до Громадської ради, бо там фахівці не потрібні.  Зважаючи на бійцівський характер Ковальського, який пережив російський полон, відкрито виступаючи  за цілісність України під час окупації Криму, нікого не здивували його слова, звернені до нинішнього керівника галузі Віктора Сахнюка: «Або просіть у коллектива пробачення, або заяву на стіл і – на Волинь». Їх підтримали овацією. Бо, за словами ветерана, за все, що діється в колективах, відповідальний керівник.

У цьому переконав і виступ Ганни Попадюк, головного економіста Чернівцілісгоспу.

 – Працюю від 1982 року, за цей час пережила 5 директорів. Але такого директора, як Тимофєєв, треба ще пошукати. Він не будує собі будинки та вілли, натоміть дбає за працівників. У Глибокій він створив найкращий цех з оглядуна охорону праці. Тільки за 9 місяців нинішнього року наш лісгосп реалізував продукції на 52 млн грн і сплатив 23 млн податку. Тож якщо нас не почують, вдамося до крайніх заходів, але стоятимемо за нашого директора до кінця. Нас підтримують усі лісгоспи області, – емоційно підсумувала вона.

Присутній на зборах Віктор Сахнюк по пунктах відповів на всі звинувачення, наголошуючи, що продовження чи припинення контракту – це прерогатива виключно Держлісагенства.

І по секрету читачам: мене особисто вразило, що всі, хто виступали з обох сторін, без винятку, апелювали до закону – і це в державі, де закон, як дишло… Ось уже Насіров повертається через суд у своє керівне крісло… Та все ж сподіватимемося на краще.

Як повідомив Іван Кокоза, голова профкому, у проект постанови збори внесли два пункти. Перший – вирішити у правовому полі питання незаконного звільнення Тимофєєва. Другий – на період вирішення цього питання призначити виконувачем обов’язків керівника з  колективу чернівецького лісгоспу.

І насамкінець пікантна деталь: оскільки Чернівецьке ДП зареєстроване у Глибокій, то без голови Глибоцької РДА питання про звільнення не вирішується. А за словами першого заступника голови РДА Віталія Коломойця, голова подав клопотання до Держлісагентства про продовження контракту з Тимофєєвим. Та його думку проігнорували.

Чому? Відповідь на це запитання отримала водночас у кількох високих кабінетах. З’ясувалося, що нікого не цікавлять конкретні успіхи чи не успіхи лісгоспів, коли йдеться про новий переділ і бажання сформувати перед виборами грошові потоки нагору. Зрештою, як і отримати останній зиск від перебування при владі. У цій грі, на жаль, беруть активну участь окремі нардепи від Буковини.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 

P.S. Офіційно: звернення колективу

1.Нині у Чернівецькому лісгоспі працює комісія з Держлісагенства.

  1. В.о.голови Чернівецької ОДА Михайлові Павлюку ветеран галузі А.Ковальський передав звернення, в якому, зокрема, говориться: «Від імені 3-тисячного колективу працівників лісового господарства області наполегливо просимо призначити комісійні перевірки численних фактів незадовільної роботи нинішнього керівництва Чернівецького обласного управляння лісового та мисливського господарства в особі В.А.Сахнюка та членів його команди, дії яких призводять до суттєвого погіршення фінансово-економічного стану бюджетоутворювальних підприємств області. Протиправне втручання начальника ЧОУЛМГ у фінансово-господарську діяльність державних лісгоспів призводить до постійних виробничих конфліктів, негативно позначається на роботі структурних підрозділів лісогосподарських підприємств.

У зверненні йдеться також про те, що директори лісогосподарських підприємств неодноразово отримували «пропозиції» п. Сахнюка поставляти певним приватним фірмам лісоматеріали вищого класу та в більшій кількості, аніж ті вигравали на торгах.

Ще один негатив роботи ЧОУЛМГ за керівництва В.А. Сахнюка – постійне безпідставне відтермінування строків підписання лісорубних квитків на здійснення лісгоспами лісозаготівельних робіт. Це призводить до несвоєчасного освоєння лісосічного фонду, неефективного використання державного природного ресурсу, до виробничих простоїв у лісництвах та деревопереробних цехах, спричиняє несвоєчасність постачання лісо продукції деревопереробним підприємствам. Самі ж лісогосподарські підприємства зазнають від цього суттєвих фінансових збитків.

Погіршують фінансово-економічний стан державних підприємств ультимативні вимоги В.А. Сахнюка спрямовувати кошти трудових колективів лісгоспів на закупівлю нових дорогих машин для рейдових перевірок за наявності в лісгоспах потрібних автомобілів, на прикрашання лісфонду банерами і плакатами з яскравими картинками (знову ж таки через волинські фірми), а також на проведення капітальних ремонтів актових залів для засідань і нарад. І це тоді, коли кошти, які пішли на картинки, нові авто і на паркетну підлогу для нарад, були заплановані на розвиток виробництва, закупівлю потрібної техніки і обладнання, що забезпечувало лісогосподарським підприємствам реальний розвиток, а не на створення видимості роботи ЧОУЛМГ.

Т.в.оголови ОДА  зазначив, що облдержадміністрація сформує відповідну комісію для перевірки фактів, викладених у зверненні трудових колективів лісового господарства Буковини. 

 

«Корупція йде згори – від Держлісагенства»

Коментар експерта «Версій» з економічних питань Франца ФЕДОРОВИЧА

«Тривалий час я був куратором лісової галузі. Але ще більший період займаюся підприємництвом. І мій бізнес нині напряму пов’язаний із деревиною: виготовляю з неї різну продукцію. Тож на собі відчуваю все, що відбувається в цій галузі. І мушу визнати:  такого, як зараз, ще не було.

Сьогодні Держлісагенство підписує з директором лісгоспу контракт лише на один (!) рік. Будь-хто вам скаже, що це пряма корупція. Людина тільки-но увійшла в ритм роботи, з’ясувала всі її тонкощі, почала ефективно працювати, аж гульк! – її дії не влаштовують Київ. Що це, як не тримання керівника на гачку? Раніше контракти підписувалися на 5, потім на 3 роки. Але на 1 рік – це курям на сміх. Усім усе зрозуміло.

По-друге, я ознайомився з інтерв’ю п. Сахнюка на відомчих сайтах «Український лісовод» та  «Відкритий ліс». Він, зокрема, говорить, що обсяг реалізованої продукції за 11 місяців 2018 року склав 605 млн 968 тис. грн. Тоді як 2017-го ця цифра становила 524 млн 764 тис. грн. Тобто, не зважаючи на те, що об’єм заготовленої продукції зменшився на 35,6 тис куб. м, порівняно з минулим роком, наголошую, дохід від реалізації зріс на 81 млн 200 тис. грн. Як на мене, це звичайнісінька гра цифрами. Ми ж  не є дурнями, тож розуміємо, що не може водночас реалізація збільшитися, а об’єм рубок зменшитися.  А що ж відбулося?  Звичайнісіньке підняття цін на деревину. Як наслідок, український виробник втратив конкурентоспроможність. А кому це вигідно? Аж ніяк не українській державі та її громадянам. Нині ж бо массово закриваються підприємства з деревообробки, люди втрачають робочі місця.

Так само й гра цифр щодо фонду зарплати, який насправді є мізерним, якщо його поділити на рікі на всіх працівників. А придбання форми та дорогих машин на отримані 81 млн доходу – теж, м’яко кажучи, не вельми доцільно. Галузь має більш вагомі потреби.

Попри те, я підтримую колектив, який хоче мати керівника зі своїх рядів. І в цьому його мають підтримати як облдержадміністрація, так і обласна рада. Навіщо нам волиняни і тернополяни, коли Буковина має своїх, відомих на всю Україну, фахівців лісової галузі?

Та й потрібні зайди не нам, а тим політичним силам, які нині розпочали боротьбу за результати майбутніх виборів – як президентських, так і до Верховної Ради.

Отже,кадровий конфлікт у лісовій галузі Буковини – це політичне питання…»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *