Джек МА прогнозує Третю світову війну через штучний інтелект, але як вихід пропонує… любов

Всесвітній економічний форум у Давосі цьогоріч висвітлив тенденції та прогнози не лише для бізнесу й фахівців з економіки, але показав небезпеки та шляхи їхнього подолання для цілого людства.

Засновник Інтернет-рітейлера «Alibaba» (компанії з роздрібної торгівлі через Інтернет – ред.) Джек МА у своєму виступі на Всесвітньому економічному форумі в Давосі попередив про проблеми, що можуть виникнути через новітні технології. На його думку, роботи й штучний інтелект можуть призвести до початку Третьої світової війни, пише CNBC.

Відповідаючи на запитання після виступу, Джек Ма відзначив і ризик виникнення соціальних проблем через ці технології: роботи й штучний інтелект позбавлять людей великої кількості робочих місць. Незважаючи на те, що нові технології створять більшу кількість успішних людей та цікавих професій, ШІ й великі дані (структуровані й неструктуровані величезні й різноманітні обсяги інформації – ред.) являють собою загрозу для людей:

«Перша технологічна революція спричинила Першу світову війну, а друга технологічна революція спровокувала Другу світову війну. Наразі відбувається третя [технологічна революція]».

Вже торік, навесні 2017-го, Джек Ма прогнозував, що вже за 30 років людство створить роботів, які керуватимуть компаніями. Однак, на думку Ма, на людство чекає й кілька десятиліть тортур через штучний інтелект і вплив Інтернету.

Чи ж бачить відомий та успішний керівник цілого напрямку у світовій торгівлі вихід для людства? Ма сподівається, що будь яка світова війна в майбутньому буде спрямована проти хвороб, забруднення довкілля й злиднів і не виливатиметься у винищення людей. Аби досягти цього, ШІ має підтримувати людей. А технологічні компанії повинні стежити щоби результати їхньої діяльності йшли на користь майбутньому. Дещо романтичні твердження для безжалісного світу бізнесу, чи не так?

Якщо шукати виходів разом із Ма, не можна пройти повз його заклик до підвищення… коефіцієнту любові, наведений в Інтернет-виданні «ГОРДОН»:

«Якщо ви хочете бути успішним, треба мати високий EQ (емоційний коефіцієнт – вимір здатності людини розпізнавати емоції, наміри й мотивацію інших людей, за аналогією з IQ – коэффициентом інтелекту, розшифровує «ГОРДОН»).

«Якщо не хочете швидко програвати – високий IQ. Та якщо ви хочете, щоби вас поважали, вам потрібен високий LQ (love quotient – коефіцієнт любові)», – розповідає Ма.

«У багатьох чоловіків високий IQ, низький EQ і дуже маленький LQ. Найкраще усе це збалансоване в жінок. Якщо хочете, щоби ваша компанія була успішною, якщо хочете, щоби ваша компанія чинила мудро, із піклуванням, то жінки найкраще за все. Жінки піклуються за інших набагато більше від чоловіків. На прикладі нашого онлайн-магазину ми бачимо: Жінки купують багато речей, але  купують для своїх чоловікув, батьків, дітей. Чоловіки купують здебільшого лише для себе. Турбота має значення.

49% співробітників «Alibaba» – жінки, у вищому керівництві їх близько 37%. Частина «секретного соусу» успіху компанії – а вона успішна вже 18 років – у тому, що в нас працює так багато жінок». Любов і піклування здатні врятувати цей світ?

Нагадаємо, настороженість Ілона Маска через штучний інтелект вже висміяла робот Софія. Про небезпеку ШІ з Маском уже сперечався Білл Гейтс, а директор з ШІ в «Google» розкритикував позицію очільника «SpaceX».

Дмитро ЦАРЕНКО, Інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *