Держслужбовець поза зоною комфорту

Вона вишиває бісером, читає книги, вправно «тягає залізо» в тренажерному залі, та головне, що робота для неї – це стиль її життя. Сьогодні з читачами «Версій» – чарівна буковинка, тендітна дівчина Юлія КОРОЛЮК, начальник  відділу внутрішньої політики та доступу до публічної інформації Вижницької районної державної адміністрації, представниця Чернівецької області на Всеукраїнському конкурсі «Кращий державний службовець» 2016 року.

Ні для кого не секрет, що саме на плечі державних службовців лягає головний тягар реалізації державної політики на місцях, спрямованої на якісне оновлення всіх сфер життя країни.

З увагою до професіоналізму держслужбовців та авторитету державної служби Головне управління державної служби України 2008 року започаткувало Всеукраїнський конкурс «Кращий державний службовець року», завдяки якому набувають відомості держслужбовці-професіонали, вивчається та поширюється їхній досвід, на якому виховуються молоді спеціалісти, популяризується служба державі, формується позитив у ставленні громадян до неї, зрештою, покращуються послуги державних інституцій громадянам.

У жовтні 2016-го у столиці на базі Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук (НАПН) Нацагентство України з питань держслужби провело завершальний, третій тур цьогорічного конкурсу державних службовців, під час якого учасники здійснювали мультимедійні презентації та захист творчих робіт, представляли власну професійну діяльність у формі ділової гри, яка давала їм змогу продемонструвати свою здатність вирішувати конкретні управлінські завдання.

І саме наша землячка Юлія Королюк у перших двох етапах конкурсу виборола можливість представити Чернівецьку область у номінації «Кращий керівник». Вона посіла дванадцяте місце у цій номінації серед тридцяти учасників з усіх регіонів України.

Ми попросили Юлію поділитися враженнями про участь у Конкурсі.

– Ви – одна з тих, що перемогли у престижному конкурсі на обласному рівні, довівши, що гідні звання кращого державного службовця області. А як починався ваш шлях на державній службі?

– Після закінчення істфаку ЧНУ ім. Юрія Федьковича почала працювати на радіо у Вижниці. Робота мене захопила: працюючи там, завжди була у вирі подій, що відбувалися в районі, спілкувалася із багатьма цікавими людьми. Тож коли 2012-го мене запросили на посаду начальника відділу внутрішньої політики та доступу до публічної інформації РДА, я, звісно, погодилася. Хоча й побоювалася, що відповідальність, яка ляже на мої плечі, буде надто важкою…

– Чому вирішили взяти участь у конкурсі? Які ваші враження від участі у ньому?

– Все було досить-таки прозаїчно: взяти участь у Всеукраїнському конкурсі «Кращий державний службовець» запропонував заступник голови райдержадміністрації. Після перемоги на районному етапі потрапила на обласний етап Конкурсу. Я й не сподівалася, що цей проект може бути настільки цікавим, пізнавальним та емоційно напруженим, адже для того, щоб достойно виступити, треба було комплексно готуватися, тут вам не тестові завдання, до яких ми звикли, а постійна робота з інформацією – у бібліотеках, на відповідних сайтах – для висвітлення обраної теми «Держава і розвиток інститутів громадянського суспільства».

У своїй роботі я хотіла показати, що органи державної влади можуть допомогти у розвитку громадянського суспільства. Звісно, органи влади не можуть побудувати громадянське замість самих громадян, скажімо, змусити громадян до створення ГО, профспілок чи проведення мітингів. Але держава  абсолютно точно здатна створити сприятливі умови для розвитку громадянського суспільства: зокрема, створенням сприятливої податкової системи для розвитку благодійництва, залученням організацій до надання соціальних послуг, консультаціми з громадськістю і врахуванням пропозицій тощо.

Враження від конкурсу – лише позитивні, адже участь в ньому допомогла мені розкрити свій потенціал і, найголовніше, – повірити у власні сили.

– Відтак після перемоги на обласному рівні почалася серйозна підготовка до всеукраїнського рівня?  Які випробування очікували на вас там?

– Програма ІІІ етапу була досить насиченою: ми слухали лекції, брали участь у тренінгах. Треба було не лише підготувати творчу роботу за однією із запропонованих тем, але й захистити публічно свою роботу. Кжний учасник повинен був презентувати свою професійну діяльність: над якими питаннями працює, що вже вдалося зробити та що у перспективі – і надати певні пропозиції. Значним випробуванням для конкурсантів була ділова гра.

Принагідно хочу подякувати за підтримку та підготовку до заключного етапу конкурсу працівникам Міжрегіонального управління Нацдержслужби у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях.

– Чи траплялися якісь курйозні випадки на завершальному рівні конкурсу у столиці?

– Було й таке: деякі конкурсанти підійшли  досить творчо, навіть з гумором до своїх виступів, що підняло настрій  як учасникам, так і членам журі. Загалом усі випробування ІІІ етапу відбувалися у доброзичливій обстановці. Ми були конкурентами, але атмосфера панувала дружня й тепла. Всі три дні перебування у столиці запам’яталися цікавими заходами та змістовним спілкуванням.

– Скажіть, Юлю, ви задоволені власним виступом? Як оцінюєте виступи конкурентів з інших областей?

– На мою думку, рівень учасників ІІІ туру досить високий, тож я упевнилася: ще є над чим працювати – і це головний досвід! Теми творчих робіт конкурсанти обирали за сферою своєї діяльності, в чому демонстрували високу обізнаність і компетентність. Кожний презентував свою діяльні сит на власний розсуд, використовуючи різні технічні засоби, аудіо- та відеоматеріали.

– Як гадаєте, що варто було б зробити для привабливості цього проекту з розвитку персоналу?

– Мабуть, повторюся, але конкурс в першу чергу дає можливість повірити в себе, розвиватися, образно кажучи, вийти із зони комфорту. В цьому контексті варто говорити про бажання самих державних службовців до саморозвитку, самовдосконалення, підвищення своєї професійної діяльності.

– Що ж далі?

– Для мене головне – працювати далі: відповідально та сумлінно виконувати покладені на мене обов’язки.

– Одним напрямків вашої роботи є розвиток видавничої справи. Розкажіть нашим читачам про це?

– Вже кілька років у нашому районі діє Програма розвитку інформаційної та видавничої галузей. Це дає можливість укладати угоди з місцевими ЗМІ про висвітлення діяльності органів влади і надавати фінансову підтримку авторам Вижниччини для виходу їхніх творів друком. Саме за кошти районного бюджету видається літературно-мистецький журнал «Німчич», визнаний одним з найкращих в Україні, та Путівник Вижницького району, де відображені історія Вижниччини, пам’ятки архітектури, визначні місця, народне мистецтво, відомі вихідці з нашого краю, нині відомі в цілому світі. Думаю такі друковані перлини зацікавлять як громадян України, так і туристів.

– І насамкінець: що б ви порадили конкурсантам наступних років?

– По-перше, вірити в себе та свої сили. По-друге, не боятися брати участь у таких проектах, не розслаблятися при підготовці  та належно готуватися до них.

Тетяна ЛУКАЩУК, головний спеціаліст Міжрегіонального управління Нацдержслужби
у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *