Буковинці беззахисні: чиновник радить ховатися в непридатних спорудах

Чернівецька область фактично не готова до війни. Захисні споруди, зведені ще за радянських часів, перебувають нині у жахливому стані. В них нема ані вентиляції, ані каналізації, ані елементарних меблів і захисного спорядження.

– На території області є 1176 захисних споруд, з яких 86 сховищ і 1090 – протирадіаційних укриттів, – каже Олексій ГАЙДАЙ, начальник управління цивільного захисту населення Чернівецької ОДА. – Від 2014-го року ми проводимо їхню інвентаризацію. Наразі лише 41 з них готове до укриття цивільного населення, 828 – обмежено готові, 308 – не готові зовсім.

Називаючи захисні споруди готовими, чиновник зауважує: у них герметичні двері і прибране сміття. Однак далеко не в усіх відремонтовані вентиляційна та каналізаційна системи, практично скрізь відсутні протигази, захисні костюми, питна вода.

– Ситуація дуже складна. Більшість сховищ донедавна були просто сміттєзвалищами, які доводилося розчищати. Частину захисних споруд приватизували, перетворивши їх на магазини, ресторани, офіси та склади. Проте, якщо в області оголосять надзвичайну ситуацію, підприємці повинні будуть протягом 24-х годин звільнити сховища для вільного укриття в них людей, – Гайдай. – Забезпечити споруди протигазами нині практично нереально. Бо один протигаз вартує близько 250 гривень. У нас таких коштів нема. На проведення технічної інвентаризації захисних споруд області виділили 129,6 тис. гривень. Це при тому, що нам потрібно майже півтора мільйона.

Найгірше зі станом захисних споруд у Кіцманському, Заставнівському та Новоселицькому районах. Зрештою, ненабагато краще у Чернівцях. Більшість містян навіть не знають, куди ховатися в разі обстрілів.

– Список найближчих захисних споруд є в кожному ЖРЕПі, – наголошує Олексій Гайдай. – Зараз ми працюємо над тим, аби розмістити по місту вказівники з адресами укриттів. Навіть у тих спорудах, які, згідно з інвентаризацією, непридатні до використання, в разі потреби люди зможуть сховатися.

…У той час, як на Сході держави в розпалі повномасштабна війна, в нашій області все ще планують, обіцяють, думають… Складається враження, що місцеві чиновники живуть за принципом «моя хата скраю». Область у нас насправді крайня, проте із такою підготовкою та рівнем захисту її дуже просто буде взагалі стерти з лиця землі.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *