Обсерваторія на горі Піп Іван працюватиме вже в 2018 році. Принаймні, так планують…

Прикарпатський національний університет і Варшавський університет спільно відновлюватимуть обсерваторію на горі Піп Іван. Наприкінці червня ректори вишів підписали лист про наміри, який передбачає продовження будівельно-відновних робіт в астрономічній і метеорологічній обсерваторії, яку планують запустити 2018 року.

Проект розпочався ще 2012 року і щорічно отримує гранти на формування інфраструктури і концепції наукового і туристичного об’єкту. Відомо, що окрім астрономічної обсерваторії, яка тут була раніше, тут повинні розміститися науково-дослідний, а також рятувальний центри. На

Нині на туристичному об’єкті облаштували тимчасові кімнати, розміщені у перешийку між господарським блоком і головною спорудою. Тут встановлені вікна і двері, інші діри поки що забиті щитами. Встановлений дерев’яний настил, на якому можна розкласти палатку.

Цьогоріч в обсерваторії встановлять спеціальний прилад, який визначатиме, температуру, пориви вітру, хмарність тощо. Після літнього дослідження природно-кліматичних умов науковці вирішать, який автоматичний телескоп краще встановлювати. Це ж стосується іншого метеорологічного обладнання.

Довкола обсерваторії також планують розпочати історичні дослідження. Цим займатиметься група Інституту археології з Варшавського університету. Вони разом з українськими археологами шукатимуть артефакти для майбутнього музею.

Довідка:

Обсерваторія, яку в народі називають «білим слоном» – найвища споруда в Україні, в якій постійно жили й працювали люди (2028 м над рівнем моря) – розпочала працювати 1938-го року. Після початку ІІ Світової війни поляки встигли вивезти все обладнання. Обсерваторія перейшла у власність СРСР. До червня 1941 року тут ще проводили метеорологічні дослідження, а потім повністю покинули.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *