У Шипинцях науковці виявили понад 20 будівель, зведених задовго до єгипетських пірамід

На полі площею майже 20 гектарів пліч-о-пліч працюють німецькі та українські вчені. Квадрокоптер робить 3D-карту місцевості, а ще один пристрій знаходить металеві конструкції під землею. Ця техніка потрібна німецьким науковцям, аби обстежити давнє поселення. Далі зображення передається на центральний комп’ютер. Українські та німецькі вчені, що нині досліджують поселення, припускають, що йому щонайменше 5000 років.

Карстен МІШКА, професор Університету Нюрнберга (Німеччина): «Будинки, які ми знайшли, здивували нас тим, що вони обгорілі. Там величезна кількість матеріалу, не тільки повсякденний посуд, а ще й елементи культури: різні фігурки та витвори мистецтва».
Мирослав СОЛОНАР, журналіст: «Саме тут, у Шипинцях, дослідники знайшли перші поселення. На глибині півтора метра виявили рештки будівель, яким щонайменше п’ять тисяч років. Проте, скільки людей тут проживало, науковці достеменно не знають».
Унікальність їхня ще й у тому, кажуть вчені, що в Шипинцях рештки трипільської культури знайшли раніше, ніж на Київщині.
Тарас ТКАЧУК, завідувач відділення археології Національного заповідника «Давній Галич»: «Шипинці – дуже відоме поселення, ще від ХІХ сторіччя. Колись воно називалося Буковинська Троя. Його відкрив, як це часто буває, місцевий житель, що проводив розкопки, він знайшов дуже красиві глечики».
Прадавнє поселення в цьому селі вперше виявив Василь Арійчук. Жителька села пані Орися показує фотографію свого родича, яка зберігалася у неї вдома. Жінка стверджує – це саме він.
Орися АРІЙЧУК, жителька с. Шипинці: «Перший на Буковині проводив розкопки, вивчав археологічні знахідки на цій землі Місцеві жителі і надалі продовжуть викопувати рештки давніх помешкань. Часто знаходимо глечики, але не гроші».
Те, що це поселення має велике історичне значення, стверджують і історики.
Андрій ГЕВ’ЮК, історик: «Важливість для світової історії колосальна: наша Шипинецька земля постає на одному часовому рівні з культурами Єгипту чи то Шумерів, тобто великих гігантських поселень, які існували на той час».
Вчені наразі вивчають особливості тамтешнього поселення. Проте кажуть: більше інформації зможуть отримати тільки після археологічних розкопок, які запланували в Шипинцях на майбутнє.

За матеріалами телекомпанії «Буковина»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *