День святого Іллі: чому сьогодні не можна купатися

Сьогодні відзначають день Іллі, біблійного пророка, що має велике значення для слов’янських народів. Ілля входить в число пророків, яких шанують як православні, так і іудеї, і навіть мусульмани. Пророк Ілля – один із старозавітних пророків, які жили майже 900 років до Різдва Христового. Його життя припало на період царювання нечестивого царя Ахава в Ізраїлі, який був язичником. Разом зі своєю дружиною, жрицею, вони приносили жертви язичницькому богу Ваалу. У зв’язку з цим язичництво стало домінуючою релігією серед народу Ізраїлю.

У день Іллі краще не працювати і не відвідувати водойми. Його фольклорний образ часто згадується в численних народних звичаях і прикметах, які забороняють купатися у водоймах після дня його пам’яті.

У цього застереження є дві версії:

За релігійноїю версією, коли пророк Ілля на колісниці піднімався у небо, то з копита однієї з коней у воду впала підкова. Стикнувшись з водною гладдю, підкова вистудила всю воду у водоймі. І якщо купатися в такій холодній воді – то можна застудитися.

За міфічним повір’ям, у ніч на 2 серпня нечиста сила влаштовує масові посиденьки біля водойм. І краща розвага для них, втопити людину, яка зайшла у водойму.

При цьому вважається, що якщо у цей день йде дощ – він благодатний. Якщо їм вмитися, то можна зцілитися від хвороб і проказів. Крім того, з цього дня встановлюється помірне тепло, а світловий день скорочується.

Традиції дня Іллі

  • Цей день сусідні села влаштовували спільні трапези. Крім того, в це свято було прийнято роздавати їжу бідним та бездомним;
  • День Іллі був пов’язаний з початком жнив. Вважалося, що саме в це свято закінчується літо і починається осінь. В цей день під заборону потрапляли польові роботи – пророк може вразити такої людини блискавкою;
  • Ніч на Іллю наші предки називали “горобиною”, оскільки висока ймовірність того, що будуть виблискувати блискавки і гриміти грім, а птахи почнуть вести себе дивно, врізаючись у зустрічні предмети;
  • Вважалося, що саме в цей день Ілля роз’їжджає на колісниці по небу і метає стріли-блискавки на всю нечисть, а наші предки вважали, що істоти могли вселитися у тварин. Напередодні Дня Іллі проводили обкурювання городу, худоби, полів і житла ладаном, щоб блискавка не влучила.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *