Скільки доведеться заплатити за вибори пересічному українцю

Серед рекордів – число кандидатів, бюджет гонки і навіть довжина бюлетеня
Центрвиборчком на 9,9 млн гривень збільшив кошторис своїх витрат на президентські вибори в цьому році. Причина – рекордна кількість претендентів на крісло гаранта: 44 людини (попередній рекорд, 24 кандидата, був зареєстрований в 2004 році). “Сегодня” розібралася в бюджеті гонки за булаву і з’ясувала, скільки за неї заплатять виборці.

Спочатку витрати ЦВК на березневі вибори повинні були скласти трохи більше 266 млн грн. Цю суму розрахували на 25 кандидатів у президенти. Через те що в підсумку їх зареєстровано 44, кошторис довелося збільшити майже на 10 млн грн. В цілому бюджет виборів президента становить понад 2,3 млрд грн (див. інфографіку). Якщо рахувати в гривні – це абсолютний рекорд. Для прикладу, у 2010 році вибори гаранта обійшлися в 1,53 млрд грн, в 2014-му – 1,97 млрд грн. Але якщо порівнювати в доларовому еквіваленті, нинішні вибори будуть дешевше: в 2010-му, при курсі 8 грн / долар, їх бюджет склав $ 191 млн, в 2014-м (11,77 грн/долар) – 167 млн ​​грн. А в цьому році, виходячи з курсу 27 грн, – $ 87 млн.

Рекордним виявилося не тільки кількість кандидатів і бюджет виборів, а й довжина бюлетеня – вона, за попередніми розрахунками, складе 115 см! До цього найоб’ємніший список претендентів був в 2004 році – всього 67 см. Але і в цьому питанні все ще не до кінця вирішено: до 8 березня Центрвиборчком повинен остаточно затвердити форму бюлетеня, його колір і текст, а потім – і сам бюлетень до другого читання.

“Кандидатів може стати менше”

На думку політолога Руслана Бортника, кількість кандидатів в президенти ще може зменшитися.

“Деякі люди необхідний піар вже отримали, а гроші можна і заощадити. Це стосується кандидатів з так званої третьої або четвертої категорії: ті, хто витрачали свої гроші або йшли тільки за ситуативним піаром, легко можуть знятися. В кінцевому підсумку кандидатів може залишитися менше сорока. Точно спрогнозувати тут ситуацію, звичайно, складно: ніхто не знає, що у претендентів в голові. Але я думаю, що 15-17 осіб з загального числа кандидатів – люди, які вже отримали базові речі, на які націлювалися: піар, статус і посвідчення кандидата в президенти. Вони вже сфотографувалися з корочкою, тепер у них з’явилася спокуса заощадити гроші. Особливо якщо ніхто з серйозних претендентів з ними не домовиться”, – підкреслив експерт.

Нагадаємо: заставу в 2,5 млн грн повертають тільки в трьох випадках. Якщо претендент зняв свою кандидатуру з перегонів, претендентам, які вийшли до другого туру, і переможцеві виборів в один тур.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *