«Зоряні» експонати поповнили Чернівецький музей авіації і космонавтики

kosmos02

Від 4 жовтня до 10 жовтня триває щорічний Всесвітній тиждень космосу. Цього року його девіз – «Вивчаючи Марс, відкриваєш Землю!». Всесвітній тиждень космосу – це найбільш масштабний просвітницький цикл заходів, які відбуваються у навчальних закладах, музеях, урядових агентствах і наукових організаціях, веб-зібрань.

Л.В. Компаневич, директор міського клубу юних техніків «Кварц», І.М. Раренко, український учений-фізик, Е.І. Кузнєцов, радник Голови Державного космічного агентства України, М.М. Березовський, голова правління ВАТ «Електронмаш», В.В. Яценко, завідувач Чернівецьким музеєм авіації і космонавтики
Л.В. Компаневич, директор міського клубу юних техніків «Кварц», І.М. Раренко, український учений-фізик, Е.І. Кузнєцов, радник Голови Державного космічного агентства України, М.М. Березовський, голова правління ВАТ «Електронмаш», В.В. Яценко, завідувач Чернівецьким музеєм авіації і космонавтики

4 жовтня 2013 року у Чернівецькому музеї авіації та космонавтики відбулися заходи, присвячені черговій річниці початку космічної ери людства. Почесний громадянин міста Чернівці Едуард Іванович Кузнєцов, радник Голови Державного космічного агентства України, Заслужений працівник промисловості України, Почесний працівник космічної галузі України зустрівся з учнями шкіл міста, гуртківцями КЮТ «Кварц», випускниками «Зоряної школи» та їх наставниками. Вихованці Чернівецького міського центру УМАКО «Сузір’я» спілкувалися також з Іларієм Михайловичем Раренком, українським ученим-фізиком, доктором фізико-математичних наук, професором, академіком АН ВШ України, Почесним працівником космічної галузі України та Михайлом Михайловичем Березовським, головою правління ВАТ «Електронмаш».

kosmos04

kosmos05

kosmos06

kosmos01

kosmos07

N_Kostiykova

DSC_0338

kosmos08

kosmos

kosmos10

E_Kuznecov

kosmos12

kosmos11

kosmos14

kosmos16

Едуард Іванович Кузнєцов розповів і про суборбітальні польоти, космічний туризм, про перспективи космодрому, який Україна будує спільно з Бразилією. А ракета «Зеніт», яка сконструйована КБ «Південним» і випускається Південним машинобудівним заводом, є одним з найкращих ракетоносіїв цивільного застосування. Вона працює на екологічно чистих компонентах, у неї «безлюдний старт». З усіх пусків, здійснених у світі, 9–11 відсотків належить Україні.

kosmos25

За значний особистий внесок у розвиток ракетно-космічної галузі Е. І. Кузнєцов вручив Іларію Михайловичу Раренку нагрудний знак «За заслуги» Аерокосмічного товариства України.

kosmos23

I_Rarenko)

I_Rarenko

kosmos28

kosmos24

kosmos31

kosmos17

А завершив свій виступ Едуард Іванович врученням безцінних подарунків — ексклюзивних експонатів, які побували в космосі. Це і термоізоляційна плитка від космічного корабля «Буран», емблема і прапор України, які побували в космосі з першим космонавтом України Леонідом Костянтиновичем Каденюком, тогочасна перепустка на космодром та перепустка «Гість запуску».

kosmos18

kosmos19

kosmos20

kosmos22

kosmos26

Після завершення урочистостей школярі, студенти, викладачі задавали питання і отримали автографи на згадку про зустріч у музеї. Музею подарували також портрет Л.К. Каденюка, написаний художником А.І. Холоменюком.

kosmos27

kosmos30

Rarenko_Sporynina

Україна – визнана в світі космічна держава, яка входить до п’ятірки провідних країн на ринку космічних послуг і технологій.
Присутні на зустрічі висловили впевненість, що й нинішнє, і майбутнє покоління громадян України теж досягнуть великих успіхів в освоєні космічного простору.

kosmos29

Тетяна Спориніна, “Версії”,
фото автора та Миколи Ємельянова

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “«Зоряні» експонати поповнили Чернівецький музей авіації і космонавтики”