З «голки» – на «колеса»?

Зброя та наркотики – найприбутковіший бізнес у світі, де «крутяться» мільярди доларів. Але, разом з тим, і небезпечний для тих, хто проти. Тож багато посадовців воліють просто мовчки спостерігати, як знищують людей задля грошей. І наша країна в цьому не виняток: надприбутковий заробіток вирішили узаконити. Метадонова замісна терапія застосовується в Україні майже рік. Але списи довкола неї ламають і досі…

Метадонова програма – міжнародна кампанія замісної терапії одного наркотику іншим під егідою боротьби з ВІЛ-інфекцією. Вона передбачає безкоштовні дози метадону для ін’єкційних наркоманів.

– Комітет з контролю за наркотиками видав Державній акціонерній компанії «Ліки України» сертифікат на завезення до України наркотичного препарату «метадон» – для заміни важких наркотиків. На це Україна витрачає 151 млн. доларів, надані їй Глобальним фондом для виконання програми з протидії ВІЛ/СНІДу на 2007-2012 роки, – зазначає Павло КАЗАР’ЯН, директор Центру Ресоціалізації Наркозалежної Молоді «Джерело» у своїй статті «Легалізація наркотиків в Україні – вже незабаром!».

Сумнівні плюси

За словами Казар’яна, плюсами програми вважають те, що споживання метадону, який замінить так звані вуличні наркотики, дозволить «витіснити» нелегальний обіг наркотиків. А це означає, що знизиться ризик зараження СНІДом ін’єкційних наркоманів. Але, на жаль, вживаючи метадон, практично всі наркомани не припиняють і «колотися».

– Дійсність спростовує «рожеві сподівання» на сумнівні плюси використання метадону, – стверджує директор Центру. – Бо метадон – синтетичний наркотик опійної групи. Він у десять разів сильніший за героїн. І звикання до нього відбувається набагато швидше. Коли людина звикла до метадону, ті наркотичні засоби, які вона використовувала раніше на неї вже не діють. Героїновий кайф триває кілька годин, метадоновий затягується більш ніж на добу. Те ж саме і з ломкою: героїнова проходить за тиждень – два, метадонова може тривати місяць!

Наркомани не тільки не виліковуються, а ще й поєднують метадон з іншими важкими наркотиками. А наркотики, як відомо, заглушують чутливість і симптомність організму. В результаті багатьох хвороб наркоман не відчуває і переносить їх на ногах.

Показники ECAD

У США померлих від передозування метадону більше, ніж від героїну та кокаїну разом узятих.

Наркологи Німеччини, Австрії, Франції, Швейцарії відмовилися від «лікування» метадоном через високу смертність пацієнтів. У Росії метадон на чорному ринку коштує дорожче за героїн.

За даними ECAD (European Cities Against Drugs – Європейські міста проти наркотиків) за 9 років проведення метадонової програми в Швеції померло 33% її учасників, а 69% із наркозалежних злочинців продовжували скоювати злочини. Встановлено також, що метадон стимулює розвиток ВІЛ-інфекції в людських клітинах.

За час дії метадонових програм число наркоманів у Литві зросло у 8 разів. Великої популярності метадон набув у Білорусі. 2004 року його вилучили в 3,5 рази більше, а героїну – в 2 рази менше, ніж попереднього року.

Водночас є й добрі результати. Завдяки комплексній програмі та розумній організації, Польща досягла найнижчих показників у Європі за темпами розповсюдження ВІЛ/СНІД. У Польщі 163 центри реабілітації наркозалежних, де щороку лікується близько 75 тисяч осіб.

Фашисти-наркомани

Показово, що наркотик розробили у нацистській Німеччині під час Другої світової війни. Країна опинилася в міжнародній ізоляції, експортувати продукт було практично не можливо. Тож наркозалежні фашистські боси, Герінг, приміром, потребували заміни. Хімікам доручили розробити наркотик синтетичного походження, який заміняв би героїн. Так з’явився метадон.

Україна фактично виконує функцію наркоторговця, але легального.

Буковинські спеціалісти «за» і «проти» метадонової програми

Володимир АНТОНЮК, депутат обласної ради: – За умови належної організації та комплексного лікування метадонову програму можна втілювати в життя. Що означає «належна організація»? Наркозалежний повинен 3-4 рази пройти реабілітацію в реабілітаційному центрі. І коли це не допоможе, тоді вже переходити на метадон. Але в нашій країні дуже мало таких центрів. А співпраці між Центрами і організаціями із ЗПТ фактично не існує, тож скільки разів наркозалежний був у Центрі, чи був там узагалі – ніхто не перевірить. А кому це потрібно? Україна відробляє виділені Глобальним фондом кошти і це цілком нормально, бо гроші потрібно відпрацьовувати.

Тому держава фактично виконує функцію наркоторговця, але легального. Так, метадон може допомогти ВІЛ-інфікованим, але ж його роздають без необхідної «порогової» системи відбору клієнтів. Багатьом з них він потрібний не для лікування, а для отримання «кайфу»! Програма триває недовго, та вже був випадок, коли наркозалежний отримав таблетку метадону, перетер у порошок, уколовся та й помер… «Метадонова програма» у такому стані та вигляді, як в Україні, – це велика авантюра та злочин.

Юрій ЛЕСЮК, головний лікар Чернівецького обласного Центру профілактики і боротьби зі СНІДом:
– Цю методику лікування застосовують у країнах Європи. Там вона називається «субституцією», а у нас – «замісна  підтримувальна терапія». Щоправда, терапії там не надто багато. Це пряма заміна одного наркотика на інший, офіційно дозволений. Однак результати цієї заміни надзвичайно важливі. Перший з них – зменшення кримінальної активності серед наркозалежних: коли людина має можливість отримати препарат безкоштовно, вона не шукатиме кошти, щоби його купити. До того ж, уже покращується епідеміологічна ситуація з ВІЛ/СНІД в області. Тому що людина перестає вживати наркотики ін’єкційним шляхом і ризик інфікуватися зменшується.

Василь ЗАДОРОЖНИЙ, головний лікар Чернівецького обласного центру «Здоров’я»:

– Я був проти метадонової програми від самого початку її запровадження. Та й, зрештою, метадон сильніший за всі інші синтетичні наркотики.

Веніамін ЮДИЦЬКИЙ, заступник головного лікаря Чернівецького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом:
– На мій професійний погляд, метадон допомагає людям, які вживають наркотики внутрівенно. Приймаючи цей препарат у таблетках, як і передбачає програма, ін’єкційні наркомани позбавляються ризику зараження ВІЛ-інфекцією. Крім того, ін’єкційні наркотики важко дозуються, що часто призводить до летальних наслідків. А ще від постійних уколів псуються судини. Тож, коли така людина захворіє, їй важко вводити ліки…

За словами Вадима ВЕЛИЖАНІНА, голови правління Чернівецького обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ (людей, які живуть з ВІЛ)», у нашій області за метадоновою програмою вже лікуються 48 осіб. Найближчим часом на телебаченні вийде цикл програм, присвячених метадону та «замісній терапії», в яких буковинці зможуть оцінити всі «плюси і мінуси» такого лікування. Щоправда, сказати про ефект лікування 48 буковинців ще ніхто не зміг.

Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “З «голки» – на «колеса»?”