Ліжка для хворих на COVID-19: чи варто довіряти офіційній статистиці?

 

Сьогодні лікарка-інфекціоністка Ольга Кобевка під час включення до ефіру телеканалу «Прямий» сказала про те, що інфекційне відділення обласної клінічної лікарні розширяють на 20 ковідних ліжок, та де це робитимуть, себто куди їх поставлять, вона не уявляє.

       

Аналітики ГО «Антикорупційний штаб» дослідили рівень госпіталізації хворих на COVID-19 станом на 12 жовтня 2021 року.

За даними РНБО з’ясувалось, що найвищий рівень госпіталізації — 64,16% — у Донецькій області. За нею — Запорізька область із показником 62,71%. На третьому місці — Одеська (61,23%).

Найменше госпіталізованих із COVID-19 у Кіровоградській області (22% зайнятих ліжок), Черкаській області (34,65%) та Полтавській області (37,15%).

Лише в Луганській та Житомирській областях кількість госпіталізованих за тиждень знизилась: відповідно на 2 та 9 осіб. В усіх інших областях рівень госпіталізації збільшився, зокрема хворих на коронавірус. Це стосується і областей, день рівень найнижчий: іще кілька днів тому він був іще нижчим в середньому на 2%.

Втім, на наше переконання рівень статичних даних не відповідає реальності. Наприклад, за інформацією волонтерки, голови благодійного фонду «Свої» Лесі Литвинової, у місті Харкові закінчились вільні місця інтенсивної терапії. Пацієнта з сатурацією 42% (пацієнт потребує госпіталізації при сатурації нижче 92%) довгий час не змогли знайти вільної кисневої точки. Хоча за даними статистики у Харківській області ще є 22% вільних місць. Аналогічна ситуація в Одесі: Катя Ножевнікова з БФ «’Корпорація монстрів» повідомляє, що «швидкі» з пацієнтами часами їздять між лікарнями, очікуючи на вільні місця.

Голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик вважає, що рівень наповненості у певних лікарень критичний: «Обласні департаменти охорони здоров’я заспокоюють, повідомляючи що ситуація контрольована, хоча знайти вільне місце із сатурацією нижче 92% у деяких містах неможливо. Єдиний спосіб зберегти життя від COVID-19 – вакцинація. Саме це убезпечить від подальших страшних наслідків. Сьогодні ми вже маємо понад 16 тисяч хворих  на коронавірус в Україні на добу, причому понад 98% випадків важкого перебігу — у невакцинованих українців».

Рівень госпіталізації втім недостатньо відображає поточний стан зі смертністю від коронавірусу. Так, за даними МОЗ, станом на 12 жовтня найвища смертність — в Херсонській області: за добу померло 65 осіб. Це абсолютний добовий лідер смертності. На другом місці — Харківська область (45 осіб за добу 12 жовтня), на третьому — Одеська (38 осіб). Варто зазначити, що, по-перше, Херсонська область в цілому за весь період пандемії має один із найнижчих рівнів смертності (1463 особи). По-друге, Херсонська область набагато менша за ті самі Харківську чи Одеську, тобто відсотковий рівень смертності в області — дуже високий.

На Карті вакцинації Антикорупційного штабу ви завжди можете знайти найближчий пункт щеплення та за контактами дізнатись, коли вам зручно прийти і вакцинуватись.

За даними офіційного сайту Апарату РНБО України.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *