Як виборцям не втратити шанс: будьмо пильними!

Начальник УМВС у Чернівецькій області Валерій Зінченко та начальник слідчого відділу УМВС  Валентин Сухар спільно з представниками громадських організацій ( Назар Тимощук від громадянської мережі «Опора»  та Ігор Бабюк від Комітету виборців України) на прес-конференції розповіли про те, як збираються забезпечити чесні та прозорі вибори Президента України та міського голови Чернівців.

Виборчі дільниці в області беруться під охорону від моменту завезення виборчих бюлетенів на дільницю і до передачі бюлетенів та протоколів про підсумки голосування до ОВК. Охорона цілодобова і до неї разом з підтриманням громадського порядку в Чернівцях та області залучається близько 2 тис. чол. з особового складу обласної міліції. Крім того, чергуватимуть патрулі від управління держслужби з надзвичайних ситуацій для попередження подій, що в їхній компетенції.

Представникам ЗМІ запропонували довести до буковинців те, що забороняється брати участь у виборчій агітації посадовим та службовим особам органів влади та місцевого самоуправління, територіальних органів державних служб, фондів і міністерств, представникам правоохоронних органів, суддям та їхнім помічникам тощо.

Важливо, щоби буковинці мали чітке уявлення, що таке підкуп виборців.

Коли вас закликають голосувати за якогось кандидата, або згадують його ім’я в момент надання грошей, безоплатних товарів, послуг і робіт, продовольчих пакетів чи подарунків – будьте уважні: це підкуп. Він карається за законом.

Якщо у період виборів вам стає відомо про подібні факти чи інші моменти, пов’язані з виборами, які, на вашу думку, можуть бути незаконними, телефонуйте на телефони цілодобової гарячої лінії

УМВС (0372) 591543

або Громадянської мережі «Опора» (099)0106551.

Валерій Зінченко підтвердив, що від завтра у підрозділах УМВС спільно із зазначеними громадськими організаціями проведуть навчання саме на виявлення можливих фактів порушення виборчого законодавства та оперативного реагування на них.

Але й самі виборці можуть багато докласти до збереження їхнього права на вільний вибір.

 1

Алгоритм поведінки виборця, який помітив провокацію на виборчій дільниці:

1. Ви стали свідком видачі двох чи більше комплектів виборчих бюлетенів в одні руки?

Повідомте про це офіційних спостерігачів, представників правоохоронних органів на виборчій дільниці та на телефони гарячої лінії, поставте, як свідок, свій підпис під протоколом про порушення чинного законодавства.

2. Ви стали свідком підкупу виборців перед приміщенням для голосування? Інформуйте представника правоохоронних органів і телефонуйте за номером гарячої лінії. Чекайте прибуття оперативної групи УМВС. Поставте свій підпис у протоколі затримання.

3. Ви помітили дії провокаторів, які вкидають у приміщення для голосування або у виборчі скриньку запалювальну суміш? У разі пожежі допоможіть в евакуації громадян з приміщення для голосування. Зверніться до правоохоронців як свідок події і телефонуйте за номером гарячої лінії.

Лариса Хомич, “Версії”

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *