Як правильно засмагати

Красива засмага тішить і око, і тіло. Та нерідко у гонитві за нею забуваємо про безпеку власної шкіри. Не варто зловживати сонцем і намагатися прискорити цей процес.

Засмага – це захисна реакція організму на дію сонячних променів. Шкіра починає виробляти особливий пігмент коричневого і чорного кольору – меланін, який накопичується у клітинах епідермісу верхнього шару шкіри. 

Найкраще засмагати в ранковий час від 9:00 до 11:00, а продовжити – у вечірній з 16:00 до заходу сонця. Тому що у цей час сонячна активність найбільш безпечна для нашої шкіри.

Перед прийомом сонячних ванн не бажано мити тіло милом, користуватися одеколоном чи парфумами. Мило усуває жировий захисний шар шкіри, а одеколон же робить шкіру чутливішою до сонячних променів, що збільшує вірогідність опіків.

Обов’язково візьміть із собою парасольку, щоб у будь-який момент можна було сховатися від прямих сонячних променів. Завжди майте при собі головний убір, щоби не перегріти голову та сонцезахисні окуляри. Саме яскраві сонячні промені є основною причиною розвитку катаракти.

Не наїдайтесь перед пляжем, проте не варто загоряти і голодним. Поїсти бажано за півтори години до прийому сонячних ванн.

Засмагайте поступово. На жаль, переважна більшість відпочивальників згорають у перший же день свого перебування на сонці.

Дерматологи рекомендують починати загоряти по 15 хв. щодня і поступово збільшуючи цей час на 5 хв.

Під час перебування на сонці натисніть пальцем на будь-яку ділянку тіла, що опромінюються сонцем, і якщо після натискання залишається біла пляма, то загар слід завершити.

Гарним помічником правильного загару є потовиділення, тому активні види спорту: плавання, теніс, волейбол – будуть корисно поєднуватися з перебуванням на сонці.

Підготувала Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *