Вітамін D суттєво знижує ризик ускладнень від COVID-19

Професор Медичної школи Бостонського університету Майкл Ф. Голік – доктор меднаук, фахівець у галузі фізіології, біофізики та молекулярної медицини – нещодавно оприлюднив у журналі PLOS ONE дослідження, яке показало, що достатня кількість вітаміну D може зменшити ризик зараження коронавірусом на 54% й допомагає боротися з наслідками зараження не тільки вірусом корони, але й іншими вірусами, що спричиняють захворювання верхніх дихальних шляхів, включно з грипом. За словами професора Голіка, існує велика занепокоєність, що поєднання грипозної інфекції та корональної вірусної інфекції може суттєво збільшити кількість госпіталізацій та смертність через ускладнення від сукупності цих вірусних інфекцій. Дослідження групи М. Голіка пропонує просту та економічно вигідну стратегію для підвищення здатності боротися з вірусом корони та зменшення несприятливих клінічних наслідків COVID-19: оскільки дефіцит і недостатність вітаміну D поширені серед дітей та дорослих у США й в усьому світі, особливо в зимові місяці, розумно всім приймати добавку вітаміну D, щоб зменшити ризик зараження та ускладнень від COVID-19. Експерти додають: у людей із нормальним рівнем вітаміну D ризик зараження коронавірусом знижується на 54%. У пацієнтів, старших за 40 років, із достатнімрівнем вітаміну D ймовірність смерті одразу нижче на 51,5%. У них також нижчий рівень С-реактивного білка і більш високий рівень лімфоцитів. Вживати добавки з вітаміном D науковці радять надто у зимову пору, коли людина відчуває його дефіцит.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *