Революція Гідності: Сьомі роковини кривавих подій на Майдані

18 лютого – 7 років тому: Обурені рішенням тодішнього президента Януковича, який напередодні саміту відмовився від європейської орієнтації України, протестувальники організували ходу до Верховної Ради України, яка отримала назву «Мирний наступ». . Громадяни вимагали повернення до Конституції 2004 року – це обмежило б повноваження президента.
Натомість працівники міліції, діючи за вказівками свого керівництва, спільно з «тітушками», порушуючи чинне законодавство, застосовували вогнепальну зброю, вчинивши жорстокий силовий розгін ходи. Як наслідок, 18 лютого на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинуло 23 людини, а 509 – отримали тілесні ушкодження, з них 37 – тяжкі, 85 – середньої тяжкості. У вересні 2014 року, вже після повалення злочинного режиму, було відкрите кримінальне провадження щодо розслідування злочинів на Майдані. Наразі у цій справі до крапки ще дуже далеко, хоча розстріли людей тривали до 20 лютого, а за даними Мінздоров’я, з 18 по 20 лютого 2014 року загинули 82 учасники акцій. Утім, чимало учасників тих подій вважають, що полеглих було значно більше, бо людей не тільки відстрілювали, але й відстежували, а потім вони невідомо куди зникали.

Події на Інститутській стали переломним моментом Революції Гідності, режим Януковича розгубив залишки своєї підтримки. На бік протестувальників перейшли правоохоронці Львівщини та співробітники СБУ Закарпатської області. Крім того, цей день став початком кінця Партії регіонів: про вихід з неї заявили тодішній керівник КМДА Володимир Макеєнко і голова Вінницької ОДА Сергій Татусяк. Ну а далі – більше.

А 20 лютого близько десятої години вечора Верховна Рада прийняла постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України». Документ визнав незаконними дії силових структур, заборонив використання будь-яких видів зброї і спецзасобів проти учасників акцій протесту, а також доручив Кабміну, СБУ, МВС, Міноборони і підлеглим їм силовикам «негайно припинити і не допускати надалі застосування сили». За постанову проголосували 236 депутатів, серед них 35 «регіоналів» і 35 позафракційних. Відтак наступного дня – 21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала загиблих мітингувальників Майдану жертвами. І того ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких і назвали «Небесною сотнею».
22 лютого 2014 року 328 депутатів Верховної Ради усунули Януковича з посади президента України. Сам він записав відеозвернення до українців, у якому назвав події 18-20 лютого «державним переворотом» та заперечив легітимність ухвалених Радою рішень. А сам тим часом втік з країни разом із грошима та майном, родиною і деякими соратниками. Тоді ж Верховна Рада нарешті засудила дії режиму Віктора Януковича. І
саме 20 лютого Росія розпочала активну фазу операції з анексії Криму.

Офіційно: Нині правоохоронні органи розслідують понад 2000 епізодів у справі щодо злочинів на Майдані в період з 21 листопада 2013-го до 21 лютого 2014 року. Частину справ довели до суду. Так, протягом минулих років повідомлено про підозру 442 особам, а до суду скеровано 186 обвинувальних актів стосовно 288 осіб. Наразі суди визнали винуватими у вчиненні злочинів 52 особи, щодо 45 з них ухвалено обвинувальні вироки.  Зараз справи Майдану веде Офіс генпрокурора: у розшуку перебувають понад 90 осіб.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *