«Обрані діти» презентовані в Чернівцях

або Про те, як творчість перемогла хворобу, а краса й доброта врятують світ

АнтонМорозов 

Відкривши ввечері книгу інваліда-візочника з Криму Антона Морозова «Обрані діти», щоби швидко переглянути її, я вже не міг відірватися від неї, поки не перегорнув останню сторінку.

…Загублена Книга історії. Світу загрожує загибель. Врятувати його можуть тільки Обрані діти. У пошуках Книги Історії двоє друзів – ровесників 13-річного на момент написання книги автора – відвідують нові світи й переживають неймовірні та небезпечні пригоди….

Книга юного письменника захоплює від перших рядків. Попри певний вплив пригод Гаррі Поттера, світ його героїв є оригінальним, цікавим і самодостатнім. Сподіваюсь, чернівчани теж зможуть придбати цей твір у книгарнях. І діти не тільки дізнаються про цікаві пригоди, а й отримають урок людяності й доброти, бо всі кошти, зібрані від продажу книги, підуть на лікування Антона, хлопця нелегкої долі. У 13 років через хворобу він був вимушений залишити школу. Відтоді не встає з інвалідного візка.

Та хлопчина виявився справжнім чоловіком й узяв гору над недугою завдяки творчості, створивши власний фантастичний Всесвіт із захопливими пригодами, про який і розповів людям.

Минуло кілька років перш ніж книга, створена 13-річним Антоном, побачила світ. Це сталося завдяки зусиллям багатьох людей і, першочергово, ініціатора однойменного проекту  Руслана Бахтієва. Нині Антону 22 роки, а проект «Обрані діти» крокує Україною.

Минулої п’ятниці в актовій залі готелю «Черемош» відбулася презентація книги у Чернівцях.

В Україні мешкає багато дітей з особливими потребами, себто з інвалідністю, – каже Руслан БАХТИЄВ, куратор фонду «Зоряна мрія». – Але вони не потребують нашої жалості, їм потрібні наша повага і допомога. Бо вони хочуть бути повноцінними членами громади. Та для цього наші міста повинні стати доступними для людей з обмеженими можливостями. Для цього ми їздимо містами країни, презентуючи книгу талановитого українського хлопчика Антона Морозова. Нам дуже хочеться змінити на краще світ людей з інвалідністю.

Марія НІКІТІНА, координатор напрямку роботи з людьми з інвалідністю Чернівецької обласної громадської організації «Захист», зауважує, що уся наша країна, на жаль, – це країна перешкод: – І Чернівці –  не виняток. Хоча реалізуються різні програми та фестивалі на кшталт «Доступне місто – Чернівці», «На крилах надії», «Сузір’я надії» тощо. Велику роботу проводить з інвалідами міський центр «Турбота». Але ще треба багато зробити для того, щоби не просто привернути увагу суспільства до людей з особливими потребами, а й вирішити їхні проблеми. Зрештою, – наголосила п. Марія, – це є важливим не тільки для них, але й для нас усіх. Бо наше відношення до таких людей та стан їхнього життя, – це показник цивілізованості всього нашого суспільства.

…Принаймні два висновки виникають після прочитання книги: Світ не може існувати без Історії. І тільки Добро й Відповідальність можуть зберегти Життя на цій Землі. Це перегукується із відомим висловом Федора Достоєвського «Краса врятує світ».

Вже залишилося позаду криваве ХХ сторіччя, світ поринув у постіндустріальну епоху, завдяки Інтернету, на планеті панує Її Величність Інформація. Але одвічні цінності залишаються незмінними. І я переконаний, що такі діти, як Антон Морозов, так само, як і герої його книги, – це саме ті Обрані діти, які врятують наш світ.

Стас  ЛЮБИМОВ, «Версії»          

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *