Обленерго привласнює людське майно. У Великому Кучурові йому це не вдалося

На Сторожинеччині діє 426 трансформаторних підстанцій, через які електрика надходить до житлових будинків та інших об’єктів. І понад половину, точніше 240 з них, належать конкретним споживачам і сільським радам. Це означає, що свого часу люди та сільські громади інвестували кошти в електрифікацію, поставивши за власні гроші підстанції. Хоча це мали б робити енергетики, бо кошти на розвиток електромереж враховані у споживчому тарифі.

Нині ж Обленерго в особі РЕМу вимагає від людей безоплатно передати у власність ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» ці трансформатори. Аргументують тим, що не мають права доглядати та ремонтувати їх, бо вони чужі. Саме на цьому наголошувало керівництво РЕМу, яке на чолі з його начальником п. Штогринцем узяло участь у ХХV сесії VI скликання Великокучурівської сільської ради. Більше того, енергетики заявили, що більшість сілських рад уже передала їм у безкоштовну власність всі свої трансформатори.

Виникає конфлікт інтересів, який потребує вирішення. З одного боку, зрозуміти РЕМи можна: кому хочеться обслуговувати чуже майно? Та, з іншого, все виглядає інакше. Великокучурівських депутатів, – а село це, як відомо, газдівське – справедливо обурила така, м’яко кажучи, неринкова пропозиція. І вони відмовилися передавати сотні тисяч гривень у власність якогось дяді з Москви. Нагадаємо, що власник «Чернівціобленерго» – на жаль, громадянин сусідньої іноземної держави.

А присутній на сесії заступник голови Сторожинецької райдержадміністрації п. Іліка, зловивши РЕМівського юриста на відвертій брехні, наголосив: «Ви, як юрист, не маєте права казати людям неправду та вводити їх в оману. Балансоутримувач має право вкладати кошти у те, чого не має у власності». Інша справа, що ні Обленерго, ні РЕМ не хочуть  цього робити. Але, як зауважив Іван Октавіанович, безвихідних ситуацій не існує і це питання треба вирішувати, але не так, як пропонує РЕМ та його заповзятий юрист. Останній у запалі суперечки договорився навіть до того, що вони дуже легко доведуть через суд своє право на власність, оголосивши ТП «безхозним» майном. Тут уже обурився заступник голови РДА, хоча голос його звучав виважено і спокійно: «Вдумайтеся тільки у те, що ви говорите! Не можна вирішувати такі серйозні питання в односторонньому порядку! Дослухайтся до громади, до її думки та оцініть те, що вона вам запропонувала. І не карайте людей за те, що вони вклали свої гроші у розвиток вашої галузі, а, навпаки, порадійте та подякуйте їм за це».

Депутати, серед яких чимало підприємців і бухгалтерів, підказали Обленерго, як грамотно та без втрат для громади й РЕМу вирішити цю проблему. Так би мовити, щоби й вовки були ситі й вівці цілі…

Ситуацію прокоментував депутат Чернівецької обласної ради від Сторожинецького району Руслан Мельник: «Таке питання не вирішується з наскоку та ще й на користь однієї сторони. Тим паче, як називається дія, коли хтось забирає чуже майно? У даному ж випадку, крім крадіжки, буде ще одне порушення на шкоду держави: отримуючи трансформаторні підстанції безоплатно, РЕМ не сплатить податок. Але й це ще не все. Хто дозволив передавати державне майно, яким є майно громади,  приватним бізнесовим структурам? Адже в багатьох людей на підстанції просто немає документів. Тому вони передали їх на утримання сільрад. А тепер сільради мають віддати майно громади приватнику! А це вже – корупція. Достатньо перевірки КРУ, щоби сільські голови мали великі проблеми. Оскільки тільки під час сесії я дізнався з виступу начальника Сторожинецького РЕМу, що більшість сільських рад уже передали свої ТП, то хотілося б почути, що з цього приводу думають прокуратура та держфінінспекція, які мають стояти на варті державних інтересів, – наголосив депутат.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

P.S. Cесії сілських рад – явище надзвичайно цікаве, а для журналістів – ще й захопливе. Про перепетії сесії Великокучурівської сільської ради читайте у найближчих числах  «Версій».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *