Крим: Бути чи не бути – вирішить Янукович

Всесвітній фонд дикої природи закликає Януковича зберегти цінні приморські ліси Ялтинського заповідника

Якщо ви хочете багато котлет і горілки, обирайте Туреччину. Якщо йдеться про оздоровлення і добре самопочуття, то зупиніться на курортах, серед яких Крим – не єдиний. Конкурентами Криму в сегменті оздоровлення є Карлові Вари, Баден-Баден, Кавказькі мінеральні води, курорти Білорусі. Та чи довго Крим зможе конкурувати з Мінводами та Білоруссю? Без ялтинського лісу — недовго. А йому загрожують апетити наших можновладців…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Напередодні Дня працівників заповідної справи, який відзначається в Україні 7 липня, авторитетна міжнародна екологічна організація WWF звернулася до Президента України з відкритим листом, у якому просить не вилучати зі складу Ялтинського природного гірсько-лісового заповідника майже тисячу гектарів найцінніших земель на південному схилі Кримських гір.

На ці заповідні гектари націлилися адміністрації сусідніх із заповідником населених пунктів. Уже ухвалене відповідні рішення селищних рад, підготовлене «наукове» обгрунтування такого вилучення тощо. Але останнє слово – за Президентом України. Лише його указом зі складу заповідних природних територій можуть бути виведені землі. І лише за умови втрати цими землями свого природоохоронного значення.

Що робить курортом Велику Ялту, ділянку узбережжя Південного берега Криму протяжністю кілька десятків кілометрів від мису Сарич до Аю-Дагу? Авжеж не ресторани, атракціони та чебуреки. А море та хвойні ліси. Саме фітонциди – специфічні біологічно активні речовини, що виділяються соснами, ялинами та ялівцями, роблять разом з вологою моря дива: лікують емфізему легень, бронхіти, астму, хронічні риніти тощо. Поки що лікують…

компетентно

«Зберегти цілющий клімат Криму можна тільки завдяки лісу», – стверджує Валентин САВЧЕНКО, заступник директора НДІ фізичних методів лікування і медичної кліматології ім. І.М.Сєченова (м. Ялта).

— Численними дослідженнями доведено, що Південний берег Криму є унікальним кліматичним курортом. Оздоровчий і лікувальний вплив кліматичних чинників Південного берега Криму зіставний з курортами Лазурового берега Франції, Рив’єр Італії та Хорватії. Головним природним лікувальним ресурсом Південного берега Криму є сухий субтропічний клімат. Він зумовлений поєднанням фізичних, хімічних та біологічних чинників моря й гір. Пишна вічнозелена рослинність, переважно хвойна, покриває гори. Хвойні рослини (особливо сосна, ялівець, кедр) виділяють у повітря фітонциди (згубні для мікробів речовини) та іонізують повітря. Спускаючись з гір і проходячи крізь ліс, повітря очищується, насичується фітонцидами й киснем. У прибережній смузі воно змішується з морським повітрям, наповненим мінералами морської води і негативними іонами. Все це надає повітрю прибережної смуги унікальні цілющі властивості. Саме тому для лікування багатьох хвороб, у т.ч. серцевих та легеневих, на Південному березі Криму була створена інфраструктура у вигляді санаторіїв і баз відпочинку. Зберегти такий цілющий клімат на Південному березі Криму можливо тільки при збереженні лісу в Кримських горах.

Олег ЛИСТОПАД, журналіст-еколог

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *