Художник з Чернівців, який малював сонячними променями

До 105 річниці від дня народження Пауля Конрада Геніха – популярного в світі і майже невідомого в Україні митця.

 

Живописець та графік Пауль Конрад Геніх (Paul Konrad Hoenich, псевдо PeKa) народився 1907 року у Чернівцях у родині місцевого лікаря Озіаса Геніха та його дружини Фрідеріки Сіхровськи.

Чернівецький художник прожив яскраве і плідне мистецьке життя. Ранній період його творчості пов’язаний з Чернівцями. А помер він у місті Хайфа (Ізраїль) 1997 року.

В Ізраїлі, США та Європі митець набув популярності як художник-експериментатор у галузі кінетичного мистецтва, яке сам він означив як  сонячний світложивопис  або сонцеживопис (Sun-Painting). Натомість в Україні ім’я та творчі здобутки П.К. Геніха  практично не відомі.

                             Називав себе буковинцем

З архівних джерел дізнаємося, що у Чернівцях родина мала помешкання на вул. Руській, 18, пізніше жили на нинішній вулиці Шептицького, 12.  Тут він закінчив школу, а мистецьку освіту здобував у академіях  Відня, Флоренції та Парижа. У рідному місті Пауль Конрад Геніх брав активну участь у художніх виставках як живописець, графік та книжковий ілюстратор. Він був єдиним чернівецьким митцем на той час, твір якого було придбано Національним музеєм у Бухаресті. Німецькомовна чернівецька газета «Der Tag» (№ 420 за 1933 р.)  зазначає зокрема, що «роботи Геніха знаходились в усіх крупних приватних колекціях Бухареста та насамперед у Королівській колекції». Йдеться і про те, що «твори Пауля Конрада Геніха представлені у мистецьких журналах та в ілюстрованих ним книгах». Це ж видання повідомляє про виставку П.К. Геніха у Чернівцях, яка експонувалась у книжковому магазині Бернфельда. Підкреслюється, що його роботи позначені «могутніми узагальнюючими контурами з експресивними акцентами та передачею вібруючої атмосфери». Згадується і про виставку його творів у Варшаві та емоційно акцентується на тому, що Геніх «завжди і всюди гордо представляє себе буковинцем».

                                У Палестину –подалі від нацизму

Втім звичний хід життя художника було порушено. Обставини складалися так, що в умовах підйому нацизму у Європі 1935 року 28-річний Пауль Конрад Геніх разом з дружиною Рут емігрував до Палестини. Згодом у місті Хайфі митець заснував навчальну художню студію, де розпочав викладання. Водночас він продовжував активно творчо працювати. Цими роками ним були створені графічні цикли ксилографій та ліноритів на теми Голокосту та історії ізраїльського народу, а також вийшло кілька книг з його ілюстраціями. Протягом 1940-1950-х років постала низка його чудових живописних полотен. Портрети, пейзажі та натюрморти митця вирізняли багатий і гармонійний колорит, експресивний широкий мазок, декоративність та психологічна подача образів.

                    У сонячній Хайфі – нова технологія

1950 року П.К. Геніх став  професором Ізраїльського технологічного інституту у Хайфі, де протягом багатьох років викладав на факультеті архітектури та міського будівництва. Він створив там також Галерею експериментального мистецтва та архітектури. Від 1958 року наступні 20 років Пауль Конрад Геніх активно розвивав власні ідеї живопису, радше сонцеживопису. Це було  творення зображень сонячними променями. Нову технологію дизайну він опрацьовував з великим ентузіазмом і визначав його як «Робот-мистецтво» (Robot Art) та «Робот-картини» (Robot Pictures).

Зображення художник отримував завдяки спеціально розробленій системі рефлекторів та дзеркал різної форми, кольорових фільтрів та площин, на яких відбивались абстрактні «сонцекомпозиції». При цьому зображення могли бути як статичними, так і такими, що змінювались у залежності від руху землі, вітру тощо. Часом цей процес творення сонячних картин безперервно тривав шість місяців поспіль. Отримані кольорові відбитки художник фотографував та знімав  на кіноплівку. Сам П.К. Геніх описував цей процес таким чином: «Мій робот був свого роду проектором космічного фільму, сонце – його лампою, а Земля – його двигуном».

                  Сонцеживопис поєднується з музикою

Свій унікальний сонцеживопис Геніх поєднував і з музикою. Так наприклад, у результаті співпраці з музикантами Німеччини та Австрії у 1985 та 1992 роках відбулися оригінальні концерти у виконанні органу, хору та слайдсеансів з його кольоровими композиціями, утворених сонячними променями. У такий спосіб Геніх втілював ідеї синтезу візуального мистецтва та музики. Подекуди він влаштовував видовищні феєричні шоу, під час яких зображення виводились на великі площини стін будинків у місті.

Творча й дослідницька діяльність П.К. Геніха принесла йому широке міжнародне визнання. Його сонячні композиції експонувались у відомих мистецьких залах Барселони, Лондона, Цюриха тощо.

 

Пам’ять про життя і творчість митця і дослідника живе у його творах та публікаціях. Адже свій унікальний досвід Пауль Конрад Геніх активно популяризував. Друком вийшло 10 його книг та низка статей у спеціальних журналах. 1996 року світ побачила його автобіографічна книга «Шлях у невідоме» (The path into the unknown). А при Технологічному інституті у Хайфі і дотепер діє створений художником центр мистецтва, науки та технології, який на його честь названо «ПеКа галерея» (PeKa Gallery). Нею опікується Фонд вдови художника Рут Геніх. Тепер у ПеКа галереї розміщені не лише експозиції творів ізраїльського мистецтва, а й зберігається мистецька та наукова спадщина митця. Відтак ми знаємо, що частиною мистецького доробку П.К. Геніха є і роботи, які створені у Чернівцях.

Тетяна ДУГАЄВА, член Національної Спілки художників України, мистецтвознавець.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Художник з Чернівців, який малював сонячними променями”