Американці визнали Україну “раєм для хакерів”

Американський журнал Computerworld присвятив велику статтю Україні, яку автор статті Тейлор Армердінг називає “раєм для хакерів” і зазначає, що українські кіберзлочинці добре відомі в світі і становлять загрозу для багатьох країн.

Найбільшою помилкою нещодавно заарештованих членів хакерської групи LulzSec стало те, що вони займалися злочинною діяльністю на території США і країн Європи.

В Україні, пише Армердінг, їм би не довелося побоюватися за свою свободу. Яскравий приклад тому – заарештовані в 2010 році українські хакери, які за допомогою хробака Conficker вкрали 72 мільйони доларів з банківських рахунків в США. За океаном зловмисникам загрожує до 6 років ув’язнення, але українська влада випустила їх на волю через кілька місяців, а слідство у справі ведеться досі.

Таке роздолля для хакерів пояснюють відсутністю законодавства та сучасних правозастосовних практик при боротьбі з кіберзлочинністю. Однак, на думку незалежних експертів, проблема набагато глибша і небезпечніша.

За словами цитованого в статті колишнього співробітника Washington Post і автора блога KrebsonSecurity.com Брайана Кребса, єдине, що заважає результативною боротьбі з кіберзлочинністю – відсутність дієздатної правоохоронної системи, яка б також вселяла довіру до себе.

Крім того, уряд часто непослідовний в своїй боротьбі з кіберзлочинністю (прикладом може служити недавній скандал з файлообмінником EX.ua), в країні нерідкі факти вибіркового правосуддя і існує можливість підкупу посадових осіб.

Однак, підсумовує автор статті в американському журналі, головною проблемою України є бідність, тому інвестиції в економіку, ймовірно, виявляться більш ефективними, ніж спроби кримінального переслідування хакерів. Тоді талановиті програмісти отримають законні можливості добре заробляти, не зв’язуючись із сумнівними проектами.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *