Особлива абетка Андрія ЖИТАРУ

  

Свою 65-ту річницю буковинський художник Андрій Житару, який постійно живе в Малинівці на Новоселиччині, відзначив персональною виставкою в Художньому музеї Чернівців. На те, що буде щось незвичне, відвідувачів виставки наштовхує вже фраза-назва на афіші: «Добрий день, Кандинський!».

«Версії» кілька років тому публікували велике інтерв’ю з художником і вже тоді розповідали про особливий мистецький сентимент Андрія Житару до знаменитого художника Василя Кандинського, одного із засновників абстракціонізму. Сам ювіляр не наслідує Кандинського буквально, в нього своя, власна азбука абстрактного мислення, але немов звертається через плин часу до художника, який помер за 10 років до народження самого Житару.

Переповідати абстрактні картини – марна справа, але при нагоді автор нинішньої ювілейної виставки охоче розповідає, що саме наштовхнуло його на ту чи іншу картину. Одне безперечно: Художник живе з нами в одному часі й просторі і болить йому те ж, що нам. І коли хочете побачити, як він це висловлює, у вас ще є час завітати до художнього музею на цих вихідних.

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *