Опозиційний «лікар Хата»

Нещодавно до буковинсько читача завітав Андрій Кокотюха – з книжками, які ще не представлялися ним у Чернівцях. Зокрема, він є автором книги «Феномен доктора Хауса».

– Ця книга – спроба на прикладі  серіалу розібратися в дієвості, корисності масової культури. Сьогодні Україні, як ніколи, потрібна популярна масова книжка, українська масова культура. Адже чим більший тираж української книжки – тим гірше від цього укр. владі. А укр. владі хочеться зробити дуже погано…

Ця книга окремо продається українською та російською мовами. Але це зовсім не переклад, це дві різні книжки. Зокрема, україномовний варіант – товщий на 50 сторінок, тут багато саме українського матеріалу внутрішнього використання, місцевих реалій, ніби не пов’язаних із телевізійним серіалом. Наприклад, я тут присвячую багато-багато рядків такій структурі як Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі, яка ніби і ліквідована вже, проте ніяк не може померти, – каже письменник.

За словами Андрія, показник успіху автора – кількість проданих примірників, проте письменництво в Україні – справа абсолютно неприбуткова, «для душі». Заробляє ж Андрій на кіносценаріях та сценаріях до серіалів.

– Крім української, я пишу книжки і російською мовою. І не бачу тут нічого антиукраїнського. Наприклад, Ганна Герман спілкується лише українською, але честі їй це не робить.

На думку Кокотюхи, не буває книжок інтелектуальних і не інтелектуальних. Усе, що довкола – плід інтелектуальної праці. Навіть глянцевий журнал… Не маючи розумових здібностей, книжку не напишеш і гайку не витягнеш, – каже він. Говорити, що якась література – попса, це просто принижувати людей за те, що вони читають якогось одного автора, а не іншого.  Так можна від читання відштовхнути взагалі.

Шкільні вчительки хором кричать, що українським дітям не треба читати Гаррі Поттера, бо там, мовляв, шось не те… Але діти не просто читають, вони вибирають україномовного Гаррі Поттера. Я знаю таких дітей, які прочитавши видання Малковича, почали взагалі читати українською мовою. І це не так аж погано. Якщо Гаррі Поттер, англійський «окулярик», завербував кількох українців у свій табір, то це значить він наш агент і це треба вітати.

Уже зовсім скоро Андрій обіцяє своєму читачу нові книги.

– Восени вийде моя книга «Пророчиця» – кримінальний роман. На осінь – документальна, журналістського типу на кшталт Доктора Хауса. Щоправда, робота йде важко. Я працюю вже п’ятий місяць – а так довго книжки ще не писав…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *