Колядку «Щедрик» українця ЛЕОНТОВИЧА співає цілий світ

1(13) грудня 2017-го виповнилося 140 років від дня народження композитора

Всесвітньо відому колядку українського композитора Миколи Леонтовича «Щедрик» солдати збройних сил США заспівали 25 грудня. Відео виконання з’явилося на музичній сторінці MVUA. Цими  ж днями композицією Леонтовича розпочав щорічний Різдвяний молебен за мир церковний хор у Церкві Святого пастора в Сінгапурі.

Тим часом у селі Шершні на Вінниччині люди намагаються врятувати будинок, у якому зростав композитор. Місцева влада переконує: хата вже настільки стара, що реставрувати її неможливо. Однак селяни не погоджуються, готові відремонтувати будівлю самі, тільки не знають, де взяти грошей. Там планують відкрити музичну школу.

…Як відомо, в ніч з 22 на 23 січня 1921 року композитор, перебуваючи у свого батька в селі Марківка Гайсинського повіту, був убитий агентом ВЧК Грищенком, який напросився переночувати, назвавшись чекістом, що бореться з бандитизмом. Уранці невідомий пограбував будинок, застреливши Миколу Леонтовича. Текст рапорту, що розкриває ім’я вбивці композитора оприлюдненний лише у 1990-х роках…

2016 року світ відзначив 100-річчя створення «Щедрика».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *