Де мешкає Святий Миколай і як він виглядає

У ніч на вівторок Святий Миколай навідався до діток і залишив їм подарунки. Та  листи до Святого Миколая до його резиденції «Маєток Святого Миколая» на Гуцульщині приходять не лише від дітей, але й від дорослих. І коли діти просять у  Святого Чудодійника солодощів, комп’ютер чи мобільний телефон, дорослі сподіваються з його допомогою побратися з коханою людиною, повернути здоров’я чи народити дитинку…

Звернутися до Маєтку можна й особисто, з екскурсією, як це зробили нещодавно вихованці молодшої школи чернівецької гімназії №7. Вражень було так багато, що розповіді дітлахів не вщухають і досі.

А листи Святому Миколаю надходять не лише з усіх куточків України, але й з Молдови, Польщі, Німеччини, – розповідають помічники Святого Миколая в Маєтку.

Щотри дні вони забирають з пошти близько двох сотень листів, а за рік до резиденції Бородатого в Карпатах приходять тисячі побажань і прохань.

Проблемні листи, коли в родині якесь горе, біда, чи скрута, передають волонтерам-благодійникам – і ті допомагають таким родинам.

 

На листівках і календарях Святого Миколая, на відміну від західного Санта-Клауса, зображують як сивочолого й сивобородого дідуся у єпископському вбранні.

Та ось до дня Святого Миколая наша постійна авторка, мистецтвознавець Тетяна ДУГАЄВА надіслала до редакції «Версій» дивовижну історію про те, як британські науковці за допомоги сучасних наукових методів реконструювали зовнішність Святого Чудодійника.

 

Святий Миколай мав оливкового кольору обличчя і… зламаний ніс

https://www.ljmu.ac.uk/research/centres-and-institutes/art-labs/expertise/face-lab

Професорка Кароліна Вілкінсон у Лабораторії обличчя (Face Lab)

Співробітники Лабораторії анатомії обличчя при Школі мистецтв і дизайну Ліверпульського університету Джона Мурса (британського бізнесмена й філантропа) розробили найсучаснішу технологію реконструкції зовнішності людини на основі кісток черепа за допомоги лазерного сканування та низки  комп’ютерних програм. Ця технологія дуже важлива для судово-медичних та археологічних досліджень. Послугами лабораторії користаються поліція, національні й міжнародні музеї та судово-медичні інститути. Серед найбільш цікавих справ – відновлення зовнішності англійського короля Річарда ІІІ, який загинув 1485 року, а останки його знайшли 2012 року, шотландської королеви Марії, Й.С.Баха тощо. Очільниця лабораторії, професорка Кароліна Вілкінсон  – лікар, магістр мистецтв та кандидат з антропології обличчя. Її роботи виставляються у більш ніж 30 галереях та музеях усього світу.

А 2 роки тому дослідники відтворили обличчя Святого Миколая, єпископа Мірлікійського, який загинув майже 1700 років тому і в західному святі прийняв вигляд Санта Клауса – веселого дідугана у червоному вбранні з білим хутром, який літає на оленячій упряжці й перед святами саджає охочих діток собі на коліна, аби вислухати їхні потаємні бажання…

Святий Миколай. Реконструкція.

На портреті, який дослідники виставили як результат реконструкції, сивобородий і майже лисий чоловік, без головного убору, має смуглясту шкіру, пронизливі розумні темні очі й характерну кривизну на носі, яка буває в людей, у яких колись був зламаний ніс… Дослідники доповнили реконструкцію фрагментом зображення єпископського одягу, що збігається з нашими уявленнями про біографію Святого.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *