“Де коза ходила, там жито родило…”

Де коза ходила, там жито родило;
Де коза хвостом, там жито кущом;
Де коза туп-туп, там жита сім куп;
Де коза рогами, там жито стогами.”

О-го-го, коза
Українська народна пісня

Маланку, або Переберiю, зараз майже всі сприймають як веселий народний карнавал.

Перевдягнені чорти, цигани, турки, ведмеді, вояки, діди, дiвки, парубки, кози, ангели, лікарі, кумедні даішники, політики, пірати, піонери, жреці, мексиканський мачо, зірки шоу-бізнесу та iнші персонажi  влаштовують справжню забаву.
Кожного року обирається головна тема переберій. Наприклад, у Вашківцях останніми роками були такі: пташиний грип, Майдан, вибори, теракти, секс, лікарі, свобода слова, зірки естради…
На сучасній Маланці, де поєднались реальність, міфічність, вигадки, дотепність, гумор, панує неймовірно святковий настрій.

Дякую всім тим буковинцям, що продовжують берегти і примножувати традиції, мають свій власний погляд, виразність у своєрідній імпрезі на реальні, історичні та політичні події, вражають нас своєю альтернативністю, іноді суперечливістю,  але народною правдивістю.
Особлива вдячність колективам різних районів Буковини, гостей з інших областей, що  подарували нам таке чудове свято і 15 січня 2011 року  на Соборній площі в Чернівцях.

Дощ із вітром не вщухав, крутив свої забави, і чи то Ведмедю з крилами, чи Ангелу було трохи важко тримати розкішні крила і від дощу, а може ще й від реальностей…
Що на Горі Вовк з Вовченятами, То в Долині Коза з Козенятами

П'ють жовніри горівочку. Ой п'ють вони, попивають, Шинкарочку підмовляють..

Маланочка в Місті пила
Сухий Фартух замочила
Повій-Вітре Буйнесенький
Суши Фартух Тонесенький

Гоц, добрий вечір, ми в вашій хаті, Чи позволите козі гуляти?

І ще всі хотіли сфотографуватися з давніми і сучасними переберійними персонажами.

А я своїй дзюбі-любі
Куплю черевички.
Черевички невеличкі,
Передочки з китаєчки,
Передочки з китаєчки,
Закаблуки з кабака,
А як підем до оренди,
То вдаримо тропака…

15.01.2011, Соборна площа, Чернівці, Маланка -2011
15.01.2011, Соборна площа, Чернівці, Маланка -2011

Несіть ковбасу і сало,
Щоб щастя ваш дім не минало!
Хай несе вам Новий рік
Здоров’я і довгий вік!

Чернівці, Маланка -2011

Довідка

“А звичай водити Козу прийшло до нас ще з дохристиянських часів, продовжує жити в обрядових дійствах сучасних колядників і щедрувальників.
Але обряди зимового циклу пов’язані і з давніми міфами про народження Всесвіту: у давніх слов’ян це було свято Сварога (Зодіаку), що пов’язані з трьома світилами астрального культу — Сонцем, Місяцем, Зорею. За давньою міфологією Сварог (чарівний коваль) дарує людям плуг, який падає на землю, символізуючи шлюб неба із землею. Із вшануванням плуга культивуються поклоніння плодам поля: божество Коляда отримує іншу назву — Дідух (прадух, предок), його символом стає сніп пшениці. Всім божествам приносяться ритуальні жертви — 14 страв: кутя — на честь Сварога, 13 інших — на честь зодіакальних сузір´їв — божеств (згодом це число зменшилось до 12).
Про цей  звичай можна прочитати і у  повісті «Тіні забутих предків» Михайла Коцюбинського.”

“Маланкою зазвичай перебирають парубка веселого, гарного i такого, що по слово за пазуху не полiзе. У нього єдине завдання — пародiювати господиню, її сусiдку чи якусь вiдому в селi особу. Маланка робить те, що має робити жiнка, але зовсiм навпаки. Усе перевертає, розливає на долiвку воду, смiття пiдмiтає вiд порога до середини хати, мокрою ганчiркою протирає пiч, а глиною натомiсть обмазує меблi й начиння. Навiщо, спитаєте? У карнавально-сатиричнiй iгровiй формi людям указують на їхнi недолiки, утверджують звичайнiсiнькi норми народної моралi. Коли когось треба поставити на мiсце, вiдкрити очi на його негiдну поведiнку — просимо до Маланки…
А в чому ж перфоменс? Та в усьому. Дiйство, що дiйшло до нас крiзь вiки, — це тiльки початок i зав’язка карнавалу, а вже розвиток i фiнал — абсолютно непередбачуванi. Маланка є гнучкою i багатогранною забавою, вона може iнтерпретуватись, як заманеться.”

Більш детально цю інформацію можна знайти за посиланнями:
http://ridnaua.org/p/bukovynska-malanka/ – Буковинська Маланка, Степан Карачко
http://www.info-library.com.ua/books-text-4118.html – Українська усна народна творчість, Лановик М.Б., Лановик З.Б..

Фото Переберії у Вашківцях минулих років

Тетяна СПОРИНІНА, фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі ““Де коза ходила, там жито родило…””