Фейкові заводи в Україні виробляють фейкове масло

В Україні працюють маслозаводи, які активно виробляють фальсифікат вершкового масла це виявило спільне розслідування каналу «1+1» та організації «Громадський контроль».

Телевізійники організували експертизу двох зразків масла, яке продається в роздрібних мережах, – від маслосирзаводів в смт Шишаки на Полтавщині  і Рожнятові на Івано-Франківщині – за ціною 20-25 грн.

На пачках значиться, що воно виготовлене зі 100-відсоткового молока і називається «Масло солодковершкове». Та лабораторія виявила в обох зразках значний вміст рослинних жирів і зовсім не виявила молока.

 

До такого розслідування спонукали слова  голови Спілки молочних підприємств України Вадима Чагаровського про те, що 40% вершкового масла в Україні – підробка.

Отже, виїзд на місце

Маслосирзавод на вулиці Заводській у Шишаках виявився офіційно закритим 2 роки тому. На території – опломбоване обладнання та іржаві ємності для вершків. Колись це було потужне підприємство, що виробляло одні з найкращих сирів у країні, масло, згущене молоко.

Охоронець закритого заводу розповів, що підприємство кілька разів змінювало назву: «Гадячсир», «Полтавамолпром», «Техмолпрод», «Техмолпром». Масло з узятого зразка могли виготовити як у Гадячі (Полтавська область), так, наприклад, і в Білій Церкві.

Про те, що завод все-таки працює, свідчила черга фур біля прохідної підприємства.

«Керівництво заводу не дало пояснень, що це за масло», – розповідає Влада Миронова, голова організації «Громадський контроль».

Цей завод не вперше ловлять на підробці: Укрметртестстандарт уже встановлював, що згущене молоко, випущене тут, не містить молока.

Торгові інтернет-майданчики рясніють оголошеннями про продаж вершкового масла з Гадяча за ціною 60 грн/кг. На думку експертів, ціна справжнього масла повинна бути удвічі більшою.

За адресою, вказаною на другий пачці, – смт Рожнятів Івано-Франківської області, вулиця Мазепи, 115,  – знайшли пустир і приватний будинок. Єдиний в смт молокозавод, за кілька кілометрів звідси, за словами охорони, теж не працює.

Територія за парканом свідчить про інше: свіжі корпуси, підстрижені газони. Місцеві жителі розповідають, що завод працює 2-3 рази на тиждень, правда, молоко в населення не бере.

Іванофранківське у білоруській пачці

Малюнок на пачці масла з Івано-Франківщини, яке продають по 14 грн, один в один повторює одну з білоруських марок. Собівартість української пачки, якщо вона зроблена з трансжирів, не перевищує 5 грн з упаковкою, кажуть фахівці.

До речі, трансжири заборонені в 9 країнах світу і, зокрема, у Данії, Норвегії, Ісландії. Кількість серцево-судинних захворювань і смертей від них там істотно скоротилася.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *