Знімки з сімейних альбомів відкривають Чернівці (ФОТОРЕПОРТАЖ)

         

Без перебільшення феєричний захід провели читачі та працівники Центральної міської бібліотеки Чернівців на чолі з її директоркою Галиною ПУХАЛЬСЬКОЮ. Щоби в цьому переконатися, варто лише пройти повз вітрину бібліотеки, розташованої на вул. Головній, 162. Або ж заглянути на сайт книгозбірні, набравши в гуглі «Бібліосад на вулиці Головній». І перед вами відкриються зафіксовані  миттєвості історії міста у фотографіях чернівчан, починаючи від початку минулого століття і донині. Організоване ретрофотоательє захоплює і дивує. Пригадуєте Окуджавське: «…Зніми, фотографе, нас, допоки ми щасливі. Зніми, фотографе, нас: життя – це справжнє диво».

А поруч із фотографіями розташувалися речі з минулого, які зберігаються в сім’ях бібліотекарів та читачів. «Ідея інсталяції з предметів, які живуть довкола нас, прийшла якось сама по собі і дуже органічно доповнила старовинні знімки, створюючи відповідний настрій», – каже бібліотекар  Оксана САРУЖ.

У створеному інтер’єрі якось по-особливому прозвучала респект-зустріч «Метафізика Чернівців  Броніслава ТУТЕЛЬМАНА, відомого чернівчанина, художника, фотографа, графіка». Створені митцем чотири фотоальбоми-календарі були замовлені та оплачені американцями, австрійцями та німцями. Зрозуміло, що ці фотоальбоми «виїхали» за кордон. Щоправда, один із них – «Об’єктив без об’єктивізму» , випущений до 600-річчя Чернівців, став гордістю Буковини.

Про нову рубрику «Ретро: Чернівці минулих століть» у «Версіях» – газеті, що отримала премію Йосипа Главки за серію матеріалів, присвячених збереженню архітектури Чернівців, розповіла її головна редакторка Людмила ЧЕРЕДАРИК. Колектив редакції запропонував чернівчанам долучатися до побудови містка між минулим і сьогоденням, даючи описи старих знімків і таким чином роблячи впізнаваними куточки Чернівців, зображені на світлинах минулих років.        

Мистецький перформенс «Портал часу» представила студія дизайну костюма «ШедЕврика» чернівецького ВПУ№3 (педагог Любомира Зайцева-Ткач).

І це далеко не повний перелік усього, що відбулося під час літературно-мистецької панорами «Відкрий Чернівці», організованої колективом центральної міської бібліотеки в рамках обласного краєзнавчо-інформаційного проекту «Буковина у бібліотечних маршрутах». Тому, повірте, варто завітати до затишних читальних залів книгозбірні, де можна не тільки розжитися цікавою книжкою, а й пірнути з головою у таку далеку й зовсім близьку минувшину.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії», фото Ігоря Константинюка  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Знімки з сімейних альбомів відкривають Чернівці (ФОТОРЕПОРТАЖ)”