Від слова про робота до робототехніки та перегонів роботів…

Третій тур третього сезону міжнародного змагання з перегонів роботів “Roborace” 2012/2013 відбувся 16 лютого у Чернівцях.
Організатор міжнародного чемпіонату – громадська організація “Асоціація Робототехніки» та Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.
У змаганнях брали участь 18 команд з Тернополя, Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Києва та з Мінська і Бреста (Білорусь).

robot0

Особисто я закінчила математичний факультет, кафедру МПУіК, математичні проблеми управління і кібернетики. Тому пропустити такі перегони роботів, звичайно, я не могла. Тим більше, що основним організатором є факультет комп’ютерних наук, а теперішній декан факультету Федір Олексійович Сопронюк,  доктор ф.-м.наук, професор читав нам теорію автоматів.

robot01

robot03

robot02

robot24

У п’єсі Карела  Чапека  “Р.У.Р” (“Розумні універсальні роботи”) уперше прозвучало слово “робот” у 1921 році. І вже через декілька років ( у 1928) «робот» внесено  до  Оксфордського словника. Слово походило від словацького “robota” , тобто  “праця”, а чеською, що відповідає і змістові п’єси, воно означає “важка робота”, навіть “каторжна робота”, рабство.
А першого робота, як вважають, накреслив Леонардо да Вінчі 1495 року, це був робот-лицар, який, згідно ескізам, міг стояти, сидіти,  рухати руками, руками, відкривати забрало. Першого діючого робота побудував у 1738 році французький винахідник Жак де Вокансон. Це був андроїд, що міг грати на флейті. Цікавою є і створена Жаком де Вокансоном  механічна качка.
І ще про один винахід варта згадати. 1898 рік – Tesla’s Remote-Controlled Boat Ніколи Тесли. Коли Нікола Тесла на конференції демонстрував свою бездротову систему передачі (радіохвилі),  він занурив залізного човна у воду і контролював його за допомогою пульта дистанційного керування. І саме цей керований дистанційно човен у подальшому  позначиться на майбутньому іграшкових ( і не тільки) роботів, іграшок та інших керованих пристроїв.
А ось з праць британського математика Алана Тьюринга починається комп’ютерна революція.
Саме Тьюринг ввів поняття “computer science”, чи як зараз говорять “інформатика”, і був засновником теорії штучного інтелекту. Ця теорія стала основою для всіх дослідників в галузі штучного інтелекту.
Сучасна робототехніка виникла на основі синтезу механіки та кібернетики і дала поштовх новому напрямку їх розвитку. Для механіки це  пов’язано з механізмами типу маніпуляторів, а для кібернетики – з інтелектуальним керуванням.

robot06

robot09

robot07

robot05

robot

robot04

Метою “Roborace” є стимулювання творчого, інтелектуального, духовного розвитку молоді, задоволення потреб у творчій самореалізації та подальший розвиток і популяризація робототехніки, інформаційних технологій, прикладного програмування в Україні та світі.

Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, і, зокрема, факультет комп’ютерних наук та кафедра комп’ютерних систем і мереж, як колективний учасник громадської організації «Асоціація робототехніки», вже двічі у 2011 і 2012 роках успішно забезпечував організацію та проведення відкритого чемпіонату з перегонів автономних роботів «Roborace». Студенти університету регулярно беруть участь у цьому змаганні та займають призові місця. Участь у перегонах роботів дозволяє підвищити рівень фахової підготовки і практичних навичок у студентів з комп’ютерних дисциплін, стимулювати творчий, інтелектуальний, духовний розвиток молоді, задовольнити потреби у творчій самореалізації та сприяти подальшому розвитку і популяризації робототехніки в Україні.

В чемпіонаті беруть участь команди, які складаються з 2-х або більше чоловік, один з яких є капітаном команди. 

robot10

robot08
Учасники самостійно повинні підготувати робота, взявши за основу готове шасі або ж розробити його самостійно. Команди повинні оснастити робота підсистемою електроживлення, а також «інтелектом», який і буде керувати рухом машини, розпізнавати маршрут, обирати оптимальну швидкість та оминати перешкоди. Конструкцію, технічні рішення, програмне забезпечення розроблено самими учасниками з використанням покупних або виготовлених самостійно компонент. Команди самостійно розроблять алгоритм роботи пристрою, обирають комплектуючі і проектують взаємодію цих підсистем, створюють друковані плати, займаються монтажем компонентів і створенням спеціального програмного забезпечення для управління пристроєм. Успіх команди залежить, як стверджують учасники, від надійності системи живлення, довговічності двигунів та застосованої моделі чи методу розпізнавання ліній і перешкод, щоб орієнтуватися на трасі.

robot11

robot15

Особливістю останнього сезону “Roborace” стало запровадження системи масового старту, відсутність технічних арбітрів та появою пітстопів команд, що зробило змагання більш динамічними та захоплюючими.
Переможцем туру вважається та команда, якій знадобилося найменше часу для проходження траси.
Детальнішу інформацію про умови чемпіонату можна отримати на сайті чемпіонату www.roborace.te.ua або Асоціації Робототехніки www.roboart.org.ua.

robot12

robot17

robot16

robot18 robot19

robot13

robot14

robot22

robot23

robot20

robot1

robot25

robot26

robot27

robot28

robot29

robot31

robot30

robot32

robot33

robot34

robot35

robot36

robot37

robot38

robot39

robot40

robot41

Цього разу перемогли всі три команди з Івано-Франківська:
TopNode, Robot-711, Topnode-2. Ці переможні моделі представили Микола Козленко, Степан Стурко, Мар’ян Федірко, які отримали дипломи, медалі та кубок. 

robot42

Тетяна Стрільчик, “Версії”,
фото автора

robot

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Від слова про робота до робототехніки та перегонів роботів…”