Підсумки 2021: в які квартири інвестували й скільки на цьому заробляли українці

Попри пандемію коронавірусу й пов’язані з нею локдауни, попит на квадратні метри в країні у 2021 році залишався стабільно високим. Українці купують новобудови України для себе, а також в якості інвестиції. В умовах, коли через низькі відсотки за депозитами тримати зароблене у банках стало невигідно, громадяни обирають вкладати гроші саме у квартири. В які оселі робили інвестиції покупці та чи вигідно це – розбираємось сьогодні.

Попит на компактне житло 

За даними досліджень, в поточному році споживачі найохочіше купували невелику житлоплощу. Так, майже 80% попиту припало на одно- та двокімнатні квартири, загальна площа яких не перевищувала 60 кв. м. Особливою популярністю користувались об’єкти первинного ринку на етапі зведення до 1 року. Експерти не бачать у таких тенденціях нічого дивного, адже саме оселі такого розміру згодом можна буде швидко перепродати або ж здати в оренду, забезпечивши себе пасивним джерелом доходу.

Поряд зі здорожчанням собівартості будівництва, випереджання попитом пропозиції на 10% спричинило зростання прасу на квадратний метр по всій країні. Проте станом на грудень, за словами засновника групи будівельних компаній Concept Group Михайла Підвисоцького, попит і пропозиція на вітчизняному ринку нерухомості достатньо збалансовані.

Особливості інвестування у квартири 

Часи економічних криз завжди відзначались збільшенням кількості угод про купівлю житла, і 2021-й не став винятком. Українці традиційно більше довіряють ринку нерухомого майна, ніж фінансовим установам. Цікаво, що далеко не всі покупці розглядають інвестування в житлоплощу як спосіб примножити кошти – значна частка споживачів вкладається у квадратні метри в надії просто зберегти свої кровні.

Більше ніж половина угод, за даними компаній-забудовників, укладається з метою збереження й примноження коштів, що як мінімум на 10% більше, ніж у 2020-му. Найбільший ажіотаж спостерігається на старті продаж об’єктів у житлових комплексах. Окремі девелопери реалізують 80-85% своїх пропозицій вже на стадії пресейлу. Недивно, що інвестори намагаються придбати вподобану оселю не зволікаючи, адже чим раніше вони вкладуть гроші, тим більше в результаті зароблять.

Чи вигідно вкладатись у квадратні метри 

Спеціалісти підрахували, що, вклавшись у житло комфорт-сегменту і згодом перепродавши його, прибуток інвестора може становити 70-75%. Відзначимо, що ціни на оселі, куплені в травні-липні станом на грудень вже зросли на 35-40%. Якщо за приклад брати новобудови Києва, то вартість квадратного метра лише за останній рік зросла на 30-35%.

Чим зумовлене зменшення попиту 

Закінчення досить активного в плані інвестування в нерухоме майно року відзначилось різким зменшенням попиту на квадратні метри. Так, у порівнянні з серпнем кількість угод зменшилась майже на 40%. Причина цього – не лише затишшя, традиційне для цієї сфери у час, що передує зимовим святам. Річ у тім, що у листопаді розцінки на житло сягнули свого економічно обґрунтованого максимуму – українці або не готові, або просто не в змозі стільки платити навіть з метою в перспективі примножити вкладене.

Як мінімізувати ризики 

Інвестиції в нерухомість в умовах вітчизняного ринку – це завжди певний ризик. Варто згадати хоча б горезвісні недобудови та їхніх власників, які зникли з грошима вкладників. Щоб не потрапити у неприємну ситуацію, крім вивчення портфелю забудовника, завжди звертайте увагу на те, наскільки активно споруджує свої об’єкти обрана вами компанія.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *