Виконавча влада не дозволить закрити залізничні станції у райцентрах і селах краю – Олександр ФИЩУК

Чернівецька облдержадміністрація виступила проти рішення ПАТ «Українська залізниця» закрити низку станцій для вантажних перевезень.

«Як керівник виконавчої влади, я не погоджу рішення «Укрзалізниці» припинити вантажні операції на так званих малодіяльних і збиткових станціях, – наголосив голова облдержадміністрації Олександр Фищук під час наради, присвяченій цій проблемі. – Як і не погоджу грошову компенсацію з місцевих бюджетів за збитки, що їх зазнала Укрзалізниця».

Учасники ж наради – керівники райдержадміністрацій і районних рад, відповідних департаментів облдержадміністрації, голови ОТГ, представники низки підприємств, які користуються вантажними перевезеннями, були ще більш категоричними, назвавши дії філії «Центру транспортної логістики» ПАТ «Укрзалізниці», яка саме займається вантажними  перевезеннями, тихою диверсією проти України.

Голова облдержадміністрації заявив, що Укрзалізниця повинна знизити тариф на вантажні перевезення і таким чином збільшити їх кількість. «Вантажоперевезення залізничним транспортом, на відміну від автомобільного, менш витратні, що відповідно позначається і на ціні кінцевого продукту. Окрім того, це дає можливість уникнути надмірного навантаження на дорожнє полотно та його руйнування», – сказав Олександр Фищук.

Представники райдержадміністрацій навели переконливі приклади того, що залізничні станції зовсім не є збитковими, а підприємці та бізнесмени обурювалися тим, що вже протягом 2-х місяців ЦТЛ не дає на Буковину вагони для перевезень сільськогосподарського збіжжя та будівельних матеріалів. Люди зазнають збитків, економіка краю підривається. Зокрема, фінансовий директор фірми «Буковинська будівельна компанія» п. Албу розповів, як «Укрзалізниця» ще 2014 року заборонила їм використовувати власні локомотиви для підвезення вантажу до складів, а тепер вони отримують від залізничників відписки, що в останніх, мовляв, бракує локомотивів. Подібних випадків із доволі дивною логікою «Центру транспортної логістики» було наведено достатньо, щоби засумніватися у компетентності менеджерів ЦТЛ або ж навіть заскочити їх на злому намірі. Оскільки такі звинуваченні в залі засідань звучали досить часто, голова облдержадміністрації Олександр Фищук, підсумовуючи, наголосив, що зібравши усі наведені приклади блокування перевезень, виконавча влада за його підписом підготує звернення до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та СБУ.

Представник «Укрзалізниці» Ярослав Лучко погодився, що економія від закриття станцій буде мізерною, натомість для розвитку регіону такий крок стане катастрофою.   

Прес-служба ОДА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *