Вісім небезпечних місць, де не варто платити банківською карткою

Із розповсюдженням банківських карток  безготівкова оплата стала явищем дуже поширеним, та не завжди безпечним. У таких ситуаціях, перш ніж платити, варто добре подумати .

Якщо адреса веб-сайту починається не з https. Якщо в адресному рядку ви не бачите цих 5 літер, значить, з’єднання із сайтом не захищене. Вводячи дані про вашу банківську карту, ви не можете розраховувати на повну конфіденціальність щодо них. Фахівці не рекомендують здійснювати безготівкові розрахунки через незахищені сайти. За крайньої необхідності користуйтеся електронними системами розрахунків.  

Електронна пошта. Ніколи не відповідайте на електронні листи, в яких вас просять зазначити реквізити вашої банківської карти! Ви можете стати жертвою фітингу – одного з різновидів банківського шахрайства. Перш ніж клікнути на посилання чи відповісти на лист, пошукайте в тексті поширені ознаки фітингу: граматичні помилки, дивні формулювання, не характерні для російської мови, логотипи поганої якості.
«Вулична» благодійність. Мешканці великих міст уже неодноразово могли зустріти волонтерів деяких фондів, які збирають пожертви у перехожих просто на вулиці. Благодійність – справа шляхетна, але будьте обережними! Представники фондів можуть запитувати ваші контактні дані, щоби зв’язатися із вами пізніше, але дані банківської картки вимагати вони не мають права – такі дії незаконні.
Телефонна розмова. Не передавайте інформацію про банківську карту телефоном: навіть людині, якій ви цілком довіряєте. Вашу розмову можуть підслухати люди, що перебувають неподалік від вас чи вашого співрозмовника. В крайньому випадку відправте дані СМС або через месенджер.
Якщо про інтернет-продавця нічого не відомо. Коли здійснюєте покупку через інтернет, вивчіть інформацію про продавця до того, як передасте йому свої платіжні дані. Почитайте відгуки покупців, подивіться аканти в соціальних мережах, перевірте контактну інформацію у пошукових системах.
Якщо платіжну картку ховають від вас. Інколи для здійснення оплати продавець забирає у власника картку на кілька хвилин – наприклад, коли термінал розташований в іншому приміщенні. Здебільшого, все буває добре, але фахівці закликають не допускати ситуацій, коли платіжні дії відбуваються не у вашій присутності, надто коли ви перебуваєте в іншій країні.
Публічний Wi-Fi. Не варто вводити на сайті особисту чи платіжну інформацію, коли ви приєднані до мережі загального користування: її зламати простіше за все. Якщо вам треба здійснити платіж, від’єднайтеся від публічного Wi-Fi і скористайтеся захищеним під’єднанням.
Комп’ютер загального користування. Пошук інформації – це той максимум, який ви можете собі дозволити за використання комп’ютера, доступного для широкого кола осіб (скажімо, в бібліотеках або освітніх закладах). Такій техніці не можна довіряти! Система може бути заражена вірусами, або на комп’ютері можуть бути встановлені програми на кшталт «клавіатурного шпигуна», які зберігають інформацію про натиснуті користувачем клавіші, – попереджує mediasole.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *