«Уряд камікадзе»: без права вижити?..

index

Наприкінці лютого Арсеній Яценюк опублікував програму роботи свого Кабінету Міністрів із 23 пунктів. За півроку уряду вдалося виконати лише чотири з них, всі інші були провалені.

У квітні уряд домовився з МВФ про кредит на $17 млрд.  Але поки що Україна отримала лише перші $3,2 млрд. Наступні $1,4 млрд. мали надійти в липні, та цього досі не сталося. Щоб домовитися з МВФ, Яценюку довелося знецінити гривню і різко збільшити тарифи на газ та комунальні послуги – це ще один пункт урядової програми.

Виконані ще два пункти. На диво, вдалося провести дійсно досить чесні і прозорі президентські вибори. Нова влада підписали й угоду про асоціацію з ЄС. Однак і Яценюк, і Петро Порошенко просто поставили підписи під готовим документом, підготовленим фінансово-економічним блоком уряду під керівництвом Сергія Арбузова ще торік.

Все інше провалене. Нова система влади не сформована. Не призначена навіть дата виборів до Верховної Ради. Не ведеться жодна боротьби з корупцією. Система призначень на посади в уряд і держкомпанії не зазнала жодних змін. Яценюк обіцяв, що буде забезпечений «жорсткий контроль суспільства за використанням бюджетних коштів». Не зроблено. Нинішній уряд збирався проводити і демонополізацію економіки, і відновлювати довіру інвесторів до України, і захищати права інвесторів, і забезпечувати доступність та якісність медичних послуг, і повертати переведені в офшори капітали. Не виконано.

Результати показові. Падіння економіки різко прискорилося: за підсумками другого кварталу ВВП скоротився вже на 4,7%, хоча ще у першому зниження було не таким сильним – лише на 1,1%. Не збираються і податки. Зате інфляція лише за півроку склала 11,6%.

Такого не було навіть за минулого Кабміну, якому не прагнули допомагати ні США, ні Європа. Незважаючи на це, фінансово-економічний блок Кабміну під керівництвом Сергія Арбузова показав непогані результати. Курс валюти протягом майже трьох років тримався  стабільним: гривня була в районі 8,1-8,2 грн за долар. Інфляція була нульовою. Ніякого різкого підвищення тарифів на газ і комунальні послуги не відбувалося, зате індексувалися і зарплати, і пенсії, від чого відмовився уряд Яценюка.

Почала зростати економіка: в четвертому кварталі 2013 року ВВП України зріс на 3,7%. Завдяки створенню Міндоходів, було виконане бюджетне завдання: доходи загального фонду зросли на 0,7% до 291 600 000 000 грн. Більше того, в міжнародному рейтингу Doing Business Україна продемонструвала ривок, перемістившись угору відразу на 25 позицій. Утім, тоді не було війни…

За матеріалами http://izvestia.kiev.ua/article/72504

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *