Школа виживання в НС. Урок 2: Як поводитися за масової евакуації

 

Мало не щодня ми буваємо в місцях масового перебування людей: кафе, торговий центр, клуб чи кінотеатр… Та якщо у такому місці стається якась надзвичайна, важливо знати, як вчасно покинути приміщення та вберегтися, про що й розповіли нам у прес-службі УДСНС у Чернівецькій області.

 

Пожежа в громадському місці

У торгових центрах, бібліотеках, музеях, магазинах та інших громадських закладах завжди на виду розміщений план, у якому зазначені шляхи евакуації в разі загрозливої ситуації. Але подивитися цей план, тим більше, якщо ви з дітьми, варто на початку свого перебування у приміщенні, бо якщо НС розпочнеться, на плани дивитися може бути ніколи. Запам’ятайте шляхи виходу: спеціальні люмінесцентні знаки світитимуться в темряві чи в задимленні яскравим зеленим світлом.

У громадських місцях установлюють звукові, мовні, світлові системи оповіщення. Якщо по системі гучномовного зв’язку ви почули сигнал «Увага, пожежа!», якщо навколо лунають крики людей: «Пожежа! Горимо!», якщо ви відчули запах диму чи побачили полум’я, намагайтеся зберігати спокій та витримку й не піддавайтесь паніці: зателефонуйте  в Службу порятунку за номером «101».

Під час евакуації важливо діяти чітко та злагоджено. (виділене сірим – на круглі плашки)

Спокійно, без паніки покиньте приміщення найбільш безпечним шляхом. Не утворюйте тисняви у проходах, не загороджуйте шляхи виходу. Не наближайтеся до місць із сильним задимленням. Дим під час пожежі накопичується у верхній частині приміщення, щоби не отруїтися, прикрийте рот і ніс вологою хустинкою і дихайте через неї. Якщо хустинки під рукою нема, то прикрийте рот будь-якою тканиною.

Пам’ятайте, що під час пожежі не можна користуватися ліфтом.

 

Первинні засоби гасіння пожежі

Відповідно до правил пожежної безпеки, усі громадські будинки й споруди обладнують первинними засобами пожежогасіння. Вогнегасники розміщують на видному та легкодоступному місці. Такі місця позначено на плані евакуації. На корпусі кожного вогнегасника є інструкція щодо його використання. Якщо трапляється загорання, на ранній стадії його можна погасити за допомогою первинних засобів пожежогасіння або ж призупинити розповсюдження вогню до приїзду рятувальників.

 

Евакуація з навчального закладу

Якщо працівник школи виявив загорання, він повинен:

*викликати пожежну охорону за телефоном «101» та повідомити адресу установи, місце виникнення пожежі, своє прізвище та номер телефону;  

*продублювати повідомлення про пожежу по системі оповіщення про негайну евакуацію учнів (вихованців) та працівників;

*повідомити про пожежу директора школи або чергового адміністратора;

*приступати (за можливості) до ліквідації осередку пожежі до прибуття пожежних.

Про пожежу в школі оповіщують через звукову пожежну сигналізацію, по радіо або телефону, вмикають шкільний дзвінок. На стелях кожного приміщення встановлюють автоматичні пожежні оповіщувачі для своєчасного виявлення ознак пожежі. Сигнал таких оповіщувачів подається на пульт чергового. У коридорах можуть установлювати ручні пожежні оповіщувачі. Якщо виникла пожежа, розбивають скло й тиснуть на кнопку. Окрім цього, у школах встановлюють пожежні щити з первинними засобами пожежогасіння, якими можна скористатися при пожежі.

При отриманні сигналу про евакуацію вчитель повинен:

*припинити заняття,

*знеструмити електричні прилади та обладнання,

*вимкнути світло і зачинити вікна,

*вивести учнів на перший поверх і далі до основного або запасного виходу зі школи згідно із затвердженим планом евакуації при пожежі.

При виході з приміщення закрийте за собою всі двері та вікна, щоб уповільнити поширення вогню і диму.      

Першочергово слід вивести працівників і учнів з приміщення, де виникла пожежа, а також з приміщень, яким загрожує небезпека поширення вогню і продуктів горіння.

Не залишайте учнів без нагляду від моменту виявлення пожежі та до її ліквідації.

Після виходу з будівлі вчитель повинен привести клас до збірного пункту й перевірити наявність учнів. У разі відсутності будь-кого з дітей вчитель повинен повідомити про це директора школи або чергового адміністратора.

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *