Ще одне життя – вишиванці

Неймовірні квітчасті дива розгорнулися у відділі мистецтв обласної книгозбірні. Різнобарвні братчики, червоні маки, блакитні волошки… Неначе поле розквітле, тішить око колекція старовинних рушників з приватного зібрання Світлани КРАЧИЛО.

Пані Світлана – відомий дизайнер, дослідник та збирач вишиваних старожитностей,  педагог-наставник, автор численних мистецьких проектів, зокрема проекту «PREЧИСТА. Друге життя вишиванки», презентованого днями в Чернівецькій обласній бібліотеці.

Рушник від сивої давнини й до сьогодні – частка нашого побуту. Його можна порівняти хіба що з народною піснею: разом із нею український рушник є символом України.

В Україні існує понад 150 технік вишивання і понад 20 технік ткання, і майже всі вони використовувалися при виготовленні рушників.

Розмаїття кольорів, орнаментів, технік виконання надихнуло пані Світлану на ідею дати ще одне життя тим речам, які в якості одягу, інтер’єру чи побуту вже не мають продовження. В руках мисткині вони отримали це нове життя вже у дизайнерських речах як деталі сучасного одягу. Сукенки для дівчаток, сукні для панянок та пані, теплі жилети та легкі плащі – понад 20 предметів одягу, створених кожний в одному примірнику – неповторне диво, що оживає в модельному дефіле.

Вдало доповнили дизайнерські образи вишиті прикраси від Оксани Шевчук, Ірини Пташинської, квіткові віночки від Аліни Івасюк. Усе це можна було не тільки побачити, але й приміряти та оцінити на презентації проекту «PREЧИСТА. Друге життя вишиванки». А також обговорити, чи всі вишивані речі є мистецькими предметами та як об’єднує нас «День вишиванки». Й поцінувати працю відомих збирачів вишиваних взорів Буковини Георгія Гараса та Еріха Кольбенгаєра.

Майже родинного відтінку додали спілкуванню теплі розповіді-спогади від Одарки Кучерявої – директора торговельної мережі рукоділля «Санта», Олени Чайки –  журналіста, лауреата  обласної мистецької премії Георгія Гараса, буковинських митців  Івана Салєвича, Марини Рибачук, інших учасниць імпрези.

Любов ШИЛЮК, завідувачка відділу мистецтв ЧОУНБ ім. М. Івасюка

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *