Про особливості нарахування квартплати у Чернівцях, або скільки коштує “ремонт” підвалів, горищ і утримання управителів

Воно, себто це управління, мало чим різниться від постулатів  культового фільму «Особливості національного полювання». Ті ж нахабство, непередбачуваність, алогічність і суцільний абсурд. Але у фільмі це смішно, а в буденній реальності чернівчан це спричиняє обурення, а девкого і сльози..

Чернівчанка Ельвіра Анатоліївна МАЗУРОВА, що мешкає у будинку № 42 на вул. Головній, –  а це, до слова, пам’ятник архітектури – отримавши роздруківку на оплату за квартиру як кваліфікований, хоч і колишній, інженер,узялася одразу ж за аналіз цього доленосного документа. І дійшла такого висновку:

Квартплата береться від.. ліхтаря

І в цьому вона легко переконала автора цих рядків, який, до слова, теж отримує незрозумілі суми за квартплату.

Отже, слово пані Ельвірі:

– Йдемо по пунктах моєї роздруківки. У першому значиться прибирання прибудинкової території, що коштує для моєї квартири 8,03 грн. Але ж у центрі міста територію прибирають орендарі. То за що ж ми сплачуємо?

Пункт №2 – прибирання підвалів. У нашому будинку підвал ніхто й ніколи не прибирав. Якось там навіть покійник лежав мало не півроку – сморід стояв…  Натомість до підвалу постійно скидають усе те, що приберуть зі зливної каналізації.

Далі – прибирання горищ: 0,48 грн. Протягом цілого періоду Незалежності прибрали там один раз, та й то через те, що вікно не було заскленим і горище окупували голуби.

Ще й за прибирання покрівлі від снігу та бруду з кожної квартири знімають щомісяця 0,83 грн. Якби таке прибирання виконувалось би, то в нас не обвалилися б карнизи. А щоби переконатися, як старанно прибираються в Чернівцях покрівлі, варто пройтися вул. Ольги  Кобилянської. Та ще не просто прогулятися, а й підняти при цьому голову. І ви побачите, що на окремих дахах навіть дерева вже ростуть!!!   

Обслуговування димвентканалів – пункт 5-ий. За цю послугу, яку вже передали міськгазу,  нараховують 7,82  грн. Колишній  ЖРЕП №6 брав за це 28 копійок. Хоча й за попередні кілька десятиліть до нас ніхто не приходив і нічого не перевіряв – і нині нічого не змінилося, крім того, що вартість послуги зросла мало не у 28 (!) разів.

Пункт 6-ий – утримання електриків – 6,09 грн.Останній раз я їх бачила років зо 5 тому. А лампочки для під’їзду ми купуємо та міняємо самотужки.

На поточний ремонт із мешканців беруть по 45,33 грн у місяць. На загал виходить непогана сума, бо квартир понад два десятки. Та достатньо поглянути на карнизи, які обвалюються, на  дах будинку та зайти до під’їзду, щоби зрозуміти: ремонтом тут і не пахне, натомість будинок, що охороняється державою як історичний, поступово розвалюється.

8-им пунктом стоїть обслуговування та ремонт системи водопостачання та водовідведення, за які відповідно сплачуємо 25,05 грн і 15,09 грн. Про це навіть говорити не хочу. Труби у нас у підвалі, мов решето, тож там мокро цілий рік, а грибок уже доростає до під’їзду. Прорив труби ремонтується кувадлом. Як інженер, я на таке спокійно дивитися не можу. Тож купила нещодавно за свої гроші  – на 655 гривень – переходників і залатала трубу. Маю чек і збираюсь написати заяву, що не буду платити щомісяця по 40,14 грн за послуги водоканалу, доки не перекрию суму в 655 грн.

Відтак дивимося на оплату за електроенергію, себто за 4 лампочки в під’їзді. Прикметно, що кожного місяця інша сума, хоча лампочки ті самі. І беруть з нас по 1,60 грн за кіловат – як з підприємців та промисловців. Мешканці хотіли поставити лічильник на сходову клітину, та в обленергосказали, що це неможливо. А чому – хотілося б знати. Тут загалом алогічні підрахунки. Бо згідно з законом, прийнятим ще 2011року для ЖРЕПів,  цифра ділиться на загальну площу будинку. Тож і виходить: що більша площа будинку,то менша оплата.  

Цікавий пункт про винагороду управителю – 6,30 грн з кожної квартири. Цю винагороду беруть з нас від торішнього вересня, хоча рішення про передачу будинків від ЖРЕПу №6 до іншого підрозділу прийняте лише 6 грудня 2018 року.

Нинішнє ЖКГ – це театр абсурду

У цьому легко пересвідчитися. Показовим, як на мене, буде порівняння моєї оплати за квартиру та мого родича п. Макарова, що мешкає на вул. Франка 14/10. Так у нього за прибирання підвалів (п. 2) знімають 0,43 грн. З мене – тільки 0, 07 грн. Але нонсенс  полягає у тому, що підвалу мешканці того будинку взагалі не мають!Та чим далі… вглиб, тим більше дров. За прибирання покрівлі з мене беруть, як я вже казала, 0,83 грн, а з п. Макарова – 1, 39 грн, хоча площа даху його будинку майже утричі менша за наш! А ще з нього беруть 1,26  грн за… дератизацію. Нагадаю, це комплекс санітарно-гігієнічних, інженерно-технічних та протиепідемічних заходів, які включають роботи з винищування та захисту від синантропних гризунів, у тому числі носіїв та розповсюджувачів інфекційних хвороб людини і тварин. Думаю, що ці заходи мають виконуватися на вимогу мешканців або ж бодай раз на рік, чому ж тоді за них беруть щомісяця гроші?

Та це ще не всі нюанси, що породжують непорозуміння й обурення. Я сплачую за обслуговування димвентканалів 7,82 грн, а Макаров – 23,51 грн. Чий тут інтерес – управителя чи газової служби?

Ціна ремонту теж різниться більш як на 3 грн. Воно б і нічого, але ж будинок на вул. Франка– набагато менший за наш. Чи не тому там вищі ціни за водопостачання і водовідведення і управитель собі за послуги бере вже не 6,30 грн, як наш, а 7,07 грн? Одне слово, все шиворіт-навиворіт. Інколи думаю, чи не до театру  абсурду ми потрапили?! Тому й звертаюся до чернівчан: невже будемо й далі таке терпіти?

Записала Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *