Пенсійна реформа: крок куди – назад чи вперед?

Кабмін ухвалив проект довгоочікуваної пенсійної реформи. Документ підтримав кожен з членів уряду. Після обговорення у відповідних комітетах парламенту він стане законопроектом і вже у червні буде внесений до Верховної Ради, де його мають обговорити, прийняти й зробити чинним до 1 січня 2018 року. Серед політиків тільки ВО «Батьківщина» висловилася проти, вказавши на те, що соціальні псевдореформи уряду Гройсмана утискають конституційні права громадян та перетворюють їх на кріпаків.

 Чи заживемо ми по-новому, чи виживатимемо – про це розмірковує й експерт «Версій» з економічних питань, відомий підприємець, меценат і політик Франц ФЕДОРОВИЧ.

 

«…За солодкими обіцянками «осучаснення» пенсій збільшення страхового стажу до 35 років і пенсійний вік 65 років!» (з відгуків у соцмережах).  

– Про те, як поставилися до проекту пенсійної реформи пересічні українці, можна чітко простежити з відгуків у соцмережах. Скажімо, не встиг прем’єр-міністр на зустрічі із журналістами акцентувати увагу на несправедливості нарахування пенсій за існуючої системи, як соцмережі одразу ж відреагували: «…Перед урядом фактично стоїть завдання – обмежити кількість людей, які виходять на пенсію. Це можна робити за рахунок підвищення пенсійного віку або через приховане підвищення віку. Норма щодо підвищення страхового стажу якраз виконує таку роль».

Час від часу у ЗМІ з’являється твердження, що підвищення пенсійного віку нібито вимагає МВФ. Між тим, представники самого МВФ наполягають лише на збалансованості пенсійної системи. А це не одне і те саме. Наразі право на пенсію за віком мають ті, кому виповнилося 60 років. При цьому в законі зазначається, що ці особи повинні мати страховий стаж 15 років.

Що таке страховий стаж? Це той період, за який ви, або хтось замість вас, наприклад ваш роботодавець, сплачував страхові внески до Пенсійного фонду. Сплатили — є стаж, не сплатили — стажу немає. А від 1 січня 2004 року для нарахування пенсії важливим є  лише страховий стаж. І навіть за наявності запису в трудовій книжці є ризик не мати страхового стажу, якщо ваш роботодавець не сплачував належно за вас страхові внески.

Відповідно до запропонованої урядом реформи, пенсійний вік залишається на рівні 60 років для людей, які матимуть страховий стаж 25 років із послідовним зростанням цієї цифри до 35 років.

Недарма українці кажуть, як не вмер Данило, то болячка задавила! Пропонована можливість забезпечити собі страховий стаж добровільними внесками виливається в суму 17 тис. на рік (не більше як за 5 років). Порахуємо: від мінімальної зарплати 3200  (багато ви знаєте людей, що отримують більше?) відрахуємо 704 гривні податків і понад 1400 добровільного внеску за пропущені роки – на все-про все залишається тисяча гривень із невеличким хвостиком… Заощадження, в кого вони були, практично з’їдені тарифами на комуналку. При цьому наші політики полюбляють говорити про мільйони, які нібито «крутяться» на руках у людей. Вони, мабуть, плутають кошти населення зі своїми деклараціями, де лише задекларованої готівки – на мільярди.

 

«…Оцінка одного року страхового стажу 1,35% зменшується до 1 %. Яка ж тоді мотивація до збільшення страхового стажу? Та й за осучаснення це важко сприйняти» (з відгуків у соцмережах).

Гучно анонсоване травневе підвищення пенсій уже вилилося у 65 гривень на місяць. Що це за сума, як вона вираховувалася – ніхто не знає. У «Версіях», до слова, а точніше, для роздумів, була публікація юристки, яка працювала у Верховній Раді, Ганни Преснякової, яка довела, що всі пенсійні підвищення робляться за рахунок знятої від 2014 року індексації. Якщо би це була неправда, то пенсійне відомство давно зреагувало б спростуванням.

Обіцяне ж на осінь осучаснення пенсій уже оголошене тільки для половини пенсіонерів. Останнє осучаснення було 2012 року і середня  зарплата за ці роки зросла до 3764 грн. Дві третини пенсій не сягають навіть прожиткового мінімуму. Та це зовсім не означає, що пенсії зростуть утричі: ціна року стажу прийматиметься вже не за 1,35 відсотка, а за 1 відсоток. І навіть за такого розкладу обіцяне підвищення від 200 до тисячі гривень торкнеться лише 5 мільйонів пенсіонерів з нинішніх 12 мільйонів.

До того ж, скасовуються особливі умови виходу на пенсію для працівників освіти, охорони здоров’я. Та як подарунок, обіцяють скасувати оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Але з цим також складно: МВФ не рекомендує…

Із щорічною індексацію через інфляцію теж не все гаразд. З одного боку, в уряді кажуть про те, що прописана в законі норма не дозволить заморозити індексацію, як це відбувалося досі. З іншого – індексація проводитиметься «з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи», тобто, якщо уряд вирішить, що можливостей немає, то індексації не буде. Обіцянка – цяцянка: головне – пообіцяти, а там хоч трава не рости. З огляду ж на те, що не в усіх стареньких є діти чи інші родичі, спроможні утримувати їх без пенсії, варто, мабуть, додати лавиць у парках і скверах для майбутніх перестарілих…

І завершимо ці не вельми радісні розрахунки ще однією фразою, узятою із соцмереж:

«…Якщо автори пенсійної реформи вважають, що підвищення пенсійного віку підніме тривалість життя, то повне скасування пенсій – це крок до безсмертя». Навіть вороги знали, що українці сміються, коли з них нема вже, що взяти…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *