Непліддя – у способі життя

Непліддя, або нездатність до запліднення, проявляється у подружньої пари, коли, за бажанні мати дитину й при активних статевих стосунках зачаття не наступає протягом 12 місяців. Вважається, що вагітність за умови регулярних (2-3 рази на тиждень) статевих стосунків протягом 1 року наступає у 75% подружніх пар, які не використовують контрацептиви.

 

Чому та як виникає непліддя

Сучасні жінки можуть абсолютно уважно стежити за станом свого здоров’я, займатися спортом, харчуватися тільки здоровими й корисними стравами, та знайти причини непліддя у жінки буває не під силу часом навіть фахівцям.

Отже, чому найчастіше виникає непліддя? Давайте розглянемо це з усіх боків.

Об’єктивні: такі причини непліддя не залежать від того, який спосіб життя ведуть молоді люди. Це можуть бути гормональні порушення, проблеми з матковими трубами, гінекологічні захворювання тощо.

Суб’єктивні: це причини, пов’язані із неправильним способом життя, шкідливими звичками, хронічною втомою, стресами та іншими чинниками. Саме причини, пов’язані зі способом життя, знаходять своє підтвердження в новітніх дослідженнях лікарів. Молоді жінки та їхні партнери рідко замислюються, як їхній спосіб життя вплине на майбутніх дітей. Численні вечірки та презентації, ненормований робочий день, шкідливі звички часто призводять до сумних результатів. І не тільки у неможливості мати дітей, а й в інших медичних проявах.

Паління. Це дуже шкідлива звичка, вона згубно впливає на репродуктивну функцію жінки. Активне паління дуже небезпечне для здоров’я жінки. Але не менш небезпечне і пасивне паління: для жінки, що лікується від непліддя, дуже шкідливо навіть вдихати дим від сигарети поруч з людиною, що палить.

Більше того, менопауза в жінок, що палять, наступає в середньому на три роки раніше. Паління так само згубно впливає й на чоловіка. Дітородна функція у чоловіків при попаданні в організм токсичних речовин також порушується. Нікотин дуже сильно знижує лібідо, причому навіть у молодих чоловіків – до 30 років. Отже, паління – це шкода своєму здоров’ю й ризик залишитися бездітним.

Алкоголь. Причиною чоловічого непліддя дуже часто стає зловживання алкоголем. Якщо у жінок при палінні відбуваються збої в менструальному циклі, то у чоловіків алкоголь негативно впливає на утворення сперматозоїдів. Імпотенція також може бути наслідком впливу алкоголю на організм. У хронічних алкоголіків атрофуються статеві залози (передміхурова залоза, яєчка). Без сумнівів, алкоголь також руйнівно впливає на нервову систему людини: неврози, депресії, невпевненість у собі тощо додатково сприяють розвитку імпотенції у чоловіків.

Наркотики. У кожної статі різні органи реагують на шкідливі звички по-різному. Чоловіки, що курять марихуану, втрачають здатність до запліднення яйцеклітини. У жінок порушується сечостатева система, від цього виникають гінекологічні захворювання, а також страждає головний мозок і серце. У чоловіків під ударом нирки, печінка й мозок. Імпотентом чоловік стає через 2-3 місяці від початку систематичного вживання наркотичних препаратів. Наркотики негативно впливають і безпосередньо на потомство, і навіть на наступні покоління (онуків, правнуків тощо), надто, коли жінка приймала наркотики, будучи вагітною.

 

Керувати своїм життям

Усі ці чинники призводять до непліддя як жінки, так і чоловіка. Коли ж у подружжя не одна, а кілька шкідливих звичок, це автоматично підвищує їхні ризики стати неплідними.

Та навіть, якщо у вас встановили діагноз «непліддя», важливо не зневіритися. Безперечним плюсом можна вважати те, що подружжя здатне вплинути на свій спосіб життя. Дотримуйтеся здорових звичок і позбудьтеся шкідливих – і тоді будете здатними на створення потомства. На сьогодні медицина пропонує велике розмаїття сучасних технологій, щоби мати дитину. Бережіть себе та вчасно звертайтеся до лікаря. Тільки спільні зусилля призведуть до бажаних результатів!

Світлана ПЕЧЕРЯГА, асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *