Форум «Збережемо Дністер. Чернівці» – проти будівництва каскаду ГЕС відбудеться у Чернівцях

У вівторок, 28 серпня, о 14:00 у приміщенні Центру культури «Вернісаж» (вул. Івана Франка, 15) за підтримки Інституту Центральної Європи, ГО «Вільна Шпальта» та міжнародної асоціації «Eco-Tiras».відбудеться Форум «Збережемо Дністер. Чернівці».

Як відомо, схвалена урядом Програма розвитку гідроенергетики на період до 2026 року передбачає будівництво каскаду з шести ГЕС у Дністровському каньйоні (повний текст програми тут: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/552-2016-%D1%80). Незважаючи на вимоги природоохоронного законодавства, протести громадськості, категоричні заперечення екологів і численні рішення місцевих рад, державна компанія «Укргідроенерго» має твердий намір збудувати ці шість ГЕС.

Загальна потужність каскаду, на будівництво якого планують витратити щонайменше 20 мільярдів гривень, становитиме лише 1/200 від сумарної потужності української електроенергетики. Однак при цьому буде знищено близько 200 кілометрів природного русла Дністра. Та головне, що Дністровський каньйон, яким ми його знаємо, перестане існувати.

Аби зупинити плани зі знищення унікальної природи Верхнього Дністра, люди в цих областях уже протягом кількох років вдаються до різних акцій і закликають владу зупинитися. А у нинішньому липні за участі громадських діячів, екологів і небайдужих громадян відбувся громадський сплав «Збережемо Дністер», що проходив і територією Чернівецької області. Понад 200 кілометрів учасники сплаву здолали за два тижні, зупиняючись на проведення громадських акцій у населених пунктах.

Незважаючи на сумнівний економічний результат, шкоду для довкілля і туристичного потенціалу Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької та Одеської областей, уряд уперто підтримує будівництво каскаду ГЕС. Обласні ради Тернопільської та Івано-Франківської областей, у тому числі завдяки тиску місцевої громадськості, вже висловили своє негативне ставлення до спорудження гідроелектростанцій. На жаль, офіційної публічної реакції відносно цієї проблеми з боку Чернівецької обласної ради та очільників області немає досі.

До участі у Форумі «Збережемо Дністер. Чернівці» запрошуються представники місцевої та центральної влади, екологічних організацій, туристичної сфери та бізнесу, державних службовців, гідроенергетиків та науковців з України і Молдови, ЗМІ а також усі, кому небайдужа доля однієї з найбільших річок у Європі – Дністра.

За результатами форуму планується прийняття спільної резолюції з питання будівництва каскаду ГЕС на Дністрі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *